Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Убивство полковника Шаповала могли спланувати не лише російські спецслужби?

Волинь-нова

Убивство полковника Шаповала могли спланувати не лише російські спецслужби?

Крім офіційної версії про «руку Кремля», є і ті, які слідство навряд чи розглядатиме

Вибух авто у Києві, в результаті якого загинув командир спецназу Головного управління розвідки Максим Шаповал (на фото), став черговим доказом того, що війна не обмежується окупованим Донбасом, пише «Високий замок».




«Основна версія слідства – російський слід», – заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.



Убивство журналіста Павла Шеремета, розстріл у центрі Києва колишнього депутата Держдуми Дениса Вороненкова (який дав свідчення у справі про держзраду Януковича), підрив у Маріуполі авто керівника управління контррозвідки СБУ у Донецькій області Олександра Хараберюша… Як би цинічно це не звучало, кривавий список матиме продовження. І чим довше у Києві зволікатимуть з тим, аби назвати війну з Росією війною та вжити відповідних заходів щодо безпеки (запровадження візового режиму з РФ – мінімум з «безпекового плану»), тим більше «чорних дат» буде у цьому списку.


«Основна версія слідства – російський слід», – заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Саме цю версію розглядають з прив’язкою до професійної діяльності полковника Максима Шаповала. Спецпідрозділ, яким він командував, був активно задіяний у зоні бойових дій на Донбасі, зокрема і в операціях на окупованій території. За інформацією видання LB.ua, завдяки діяльності полковника Шаповала і його підлеглих вдавалося не лише отримувати задокументовані факти присутності і переміщення російських військ та техніки на Донбасі (що послужило б доказом для доведення збройної агресії РФ проти України у Гаазькому суді), а й вчасно сповіщати про розгортання ворожої артилерії на тих чи інших позиціях, мінімізуючи втрати з нашого боку.



Однак є і ті, хто висловлює припущення, що діяльність Максима Шаповала могла заважати і «серйозним людям» в Україні.



Колеги називали Максима Шаповала професіоналом своєї справи. Одні вважають: демонстративне і цинічне вбивство полковника – однозначно почерк російських спецслужб. Однак є і ті, хто висловлює припущення, що діяльність Максима Шаповала могла заважати і «серйозним людям» в Україні. Ось що написав на своїй сторінці у Facebook друг убитого полковника Олексій Мочанов: «Я не Матіос, не Геращенко, не Ківа, коментувати домисли, версії і конспірологію не буду. Що ми можемо простим розумом зрозуміти серед тих нетрів, якими завалені життя, робота, служба і зона відповідальності розвідки? Тим паче – під час війни. Максим був командиром ГУРовського спецназу, і, напевно, там десь комусь якось перейшов дорогу, якщо хтось вирішив його так гучно і показово прибрати. У будь-якому разі це – свідчення того, що Макс мав позицію, не зрадив її, не піддався ні на вмовляння, ні на погрози – і чесно пішов у нерівному бою з кимось невидимим і жорстким».


Серед версій про те, за що могли прибрати Максима Шаповала (без російських спецслужб), прозвучало і припущення про ймовірне викриття полковником схем, пов’язаних з конт­рабандою у зоні АТО.


Озвучували також підозри, що убивство Шаповала може бути пов’язане із «зачисткою» екс-держдумівця Вороненкова. Просочилася інформація, що закріплений за Вороненковим охоронець був співробітником підрозділу, яким командував Шаповал. Мовляв, російські спецслужби вирішили посилити «ефект» від розстрілу екс-депутата, прибравши ще й керівника підрозділу, який забезпечував охорону Вороненкова.


З ходу розслідування і його результатів (чи відсутності таких) можна буде зробити висновки, чи все так однозначно у справі про вбивство Максима Шаповала, як трактують у МВС і Військовій прокуратурі. Наразі ж питань більше, ніж відповідей. Дехто сумнівається у заявах правоохоронців про те, що вибуховий пристрій був закладений або всередині авто, або ж під днищем. Пояснюють: такий професіонал, як Шаповал, не міг сісти за кермо, не перевіривши автомобіль. А значить, припускають, вибухівка була встановлена не на авто, а можливо, на шляху його пересування. Це міг бути радіокерований фугас.



До свого 39-го дня народження розвідник не дожив дев’ять днів. У полковника залишилися дружина і двоє діток.



Не зрозуміло також, чому того трагічного ранку полковник Шаповал кермував службовим автомобілем сам. Хоча, за інформацією «Української правди», зазвичай їздив з водієм…


Прощання з Максимом Шаповалом відбудеться у п’ятницю, 30 червня. До свого 39-го дня народження розвідник не дожив дев’ять днів. У полковника залишилися дружина і двоє діток.


А тим часом 28 червня прес-служба СБУ повідомила про загибель у Кос­тянтинівському районі Донеччини співробітника служби, полковника Юрія Возного. «Попередня версія щодо причини загибелі – підрив автомобіля», – йдеться у повідомленні. Трьом іншим співробітникам СБУ, які їхали у тому ж авто, вдалося вижити. Усі госпіталізовані з травмами різної важкості.

Telegram Channel