Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Якщо мотопомпа коштує близько 3 тисяч доларів, то у поліцейських її можна купити і за «штуку зелених»?

Волинь-нова

Якщо мотопомпа коштує близько 3 тисяч доларів, то у поліцейських її можна купити і за «штуку зелених»?

Левко ЗАБРІДНИЙ


Рік лісами Рівненщини їздять привезені Сергієм Князєвим «придані сили» — правоохоронці з інших регіонів країни, які мали б зупинити незаконний видобуток бурштину у північних районах. Ні для кого не секрет, що «мити» поліщуки не перестали, натомість привезені поліцейські, як розповідають, встигли непогано освоїтися.



Поліщуки кажуть, що подібні конфлікти – не перші і не останні. Відмовлятися від свого «ремесла» не збираються. Додають, що і придані сили поліції теж непогано заробляють разом із ними. Так, бурштинокопачі, які «працюють» на землях неподалік Дубровиці, платять правоохоронцям по 100—200 доларів за мотопомпу, аби їх «не помічали».



Загальну картину псують лише поодинокі непорозуміння з місцевими, як-от було нещодавно біля села Великий Черемель Дубровицького району. Після сутички з бурштинокопачами, як повідомляла наша газета, троє черкаських полісменів опинилися в лікарні, а два службові авто тепер потрібно ремонтувати. Також до медиків звернулися двоє жителів Рокитнівського району, в яких були вогнепальні поранення ніг дробом. Поліція повідомила, що селяни могли отримати поранення під час сутички з правоохоронцями. Проте уточнила, що поліцейські не мають патронів із дробом, а стріляли 17 червня лише у повітря – задля попередження.


— Зі сторони бурштинокопачів були звуки, схожі на постріли, тож є версія, що вони мали при собі зброю, – зазначила речниця ГУ НП у Рівненській області Любов Белаш. – Також старателі були з палицями. Наразі слідчі встановлюють усіх учасників конфлікту. Аби не зашкодити слідству, більше інформації поки що не оприлюднюватимемо.
Поліцейських у лікарні довго не тримали, надавши першу допомогу, відпустили додому. Рокитнівчани з простріленими ногами досі у лікарні. Проте їхні односельці заперечують участь у сутичці з поліцейськими.
— Це вони посеред села пострілялися, понапивавшись, – запевняє сільська голова Вежиці Валентина Кузьмич. – Якби наші брали участь у сутичці з поліцейськими, то про це б уже все село говорило. Воюють хлопці між собою в селі часто, коли нап’ються. А останні три тижні у нас взагалі ніхто не миє бурштин – сінокоси почалися. Навіть приїжджих немає.
Натомість мешканці сусідніх сіл на Дубровиччині розповідають, що 17 червня проти правоохоронців виступили саме рокитнівчани. Додають, що найбільше було із села Вежиця, що поряд із Великим Черемелем.
— Вночі миють, переважно з ліхтариками, – розповів один із місцевих мешканців, попросивши не називати його прізвище. – Хоч землі наші, наших туди не пускають, у нас людей менше. Навесні був конфлікт серйозний між самими бурштинокопачами, то нашим трактори постріляли — тепер хіба з сачками ходять. А бурштин люди з Рокитнівського району на нашій території як мили, так і миють. Все болото скопали, ліс спалили. Розказували, що 17 червня вночі їхали «як на фронт», бо ж усі знають, що відібрані в одних мотопомпи правоохоронці продають іншим за меншими цінами. Якщо мотопомпа коштує до 3 тисяч доларів, то у поліцейських можна купити десь за 1000.
Поліщуки кажуть, що подібні конфлікти – не перші й не останні. Відмовлятися від свого «ремесла» не збираються. Додають, що і придані сили поліції теж непогано заробляють разом із ними. Так, бурштинокопачі, які «працюють» на землях неподалік Дубровиці, платять правоохоронцям по 100—200 доларів за мотопомпу, аби їх «не помічали».
Після конфлікту 17 червня поліцейські розпочали досудові розслідування за фактами опору працівникам правоохоронного органу, за умисне пошкодження майна правоохоронних органів та за порушення правил охорони або використання надр. Перевернуті службові авто, зазначають у поліції, відремонтують. Але говорити, чи вже є затримані зі сторони полі-щуків, у поліції відмовляються. Як зазначив заступник начальника ГУ НП у Рівненській області Олександр Панасюк, «над цим працюємо».


 

Telegram Channel