Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Дешеві, як борщ, тепер і не скажеш

Волинь-нова

Дешеві, як борщ, тепер і не скажеш

Ціни на овочі на луцьких ринках не поспішають знижуватися

Євгенія СОМОВА



Зазвичай у середині червня городина починає дешевшати. Адже більше її надходить на прилавки і відповідно ціни падають. Але, схоже, ринкові закони цьогоріч не спрацьовують. Уже липень, а вони не опускаються. Більше того, окрема продукція навпаки дорожчає. Скажімо, капуста. Якщо у травні головка вартувала 10 — 12 гривень за кілограм, а на початку червня — 13 — 14, то зараз 16 — 17 гривень. Це майже у шість разів дорожче, ніж цієї пори торік. Збільшилася й вартість цибулі минулорічного врожаю — із 10 гривень за кілограм до 12 — 14, а молода побила свій минулорічний липневий рекорд. За півкілограма сільські господині просять
7.50 — 8 гривень. Висока ціна й на картоплю нового врожаю —
8 — 10 гривень. Сьогодні вона коштує майже вдвічі дорожче, ніж рік тому. Недешеві й морква та буряк — 14 і 15 гривень за кілограм відповідно. Кусається ціна часнику, без якого не буде справжнього українського борщу, —
4 — 5 гривень за головку. Селяни кажуть, що у новому сезоні не варто сподіватися її суттєвого зменшення. Хоча цьогоріч цією культурою засадили не менші площі, ніж торік, але врожай частково знищили квітневі заморозки. Люди скаржаться, що листя часнику жовтіє і він розвивається повільно. Нарікають на якусь хворобу. Але, як виявилося, уповільненням росту рослина відреагувала на заморозки, які були для неї стресом. Словом, тарілка улюбленої страви у липні буде дорожчою, ніж цієї пори торік. Тож приказка



Овочевий набір у Волинській області, зокрема, кілограм цибулі, моркви, буряка, капусти вартує нині більше 65 гривень, що на 20 — 25 гривень більше, ніж цієї пори торік.



«Дешевий, як борщ» нині не актуальна.
Загалом овочевий набір у Волинській області, зокрема, кілограм цибулі, моркви, буряка, капусти вартує нині більше 65 гривень, що на 20 — 25 гривень більше, ніж цієї пори торік. І це попри те, що дефіциту цієї продукції не відчувається. Овочів й у супермаркетах і на ринках є вдосталь, а от покупців не багато.
Продавці нарікають, що лучани беруть менше городини, ніж торік, а помідори — поштучно, але ціну тримають. Сільські господині, які привозять городину на ринок, бідкаються, що за рік подорожчало усе — комунальні послуги, проїзд у транспорті. Через це, мовляв, змушені просити більше за свій товар. А ось експерти агроринку зростання цін, зокрема на капусту, пов’язують із зменшенням площ під цю культуру. А причиною цього стала низька її вартість у 2016 році. Через що фермери і селяни–одноосібники змушені були згодовувати продукцію худобі. Позначилася на вартості й пізня та холодна весна. Урожай з городу дещо припізнився, а тепличні овочі, які заполонили ринки, зазвичай дорожчі.
Попри несприятливу погоду і прогнози, що кісточкових цьогоріч у південних регіонах буде менше, а ціни вищими, цього не сталося. Черешні, персики і нектарини вартують стільки, як і торік. Ціни на них стартують від 40 гривень за кілограм, а дрібні одеські нектарини дешевші —
25 гривень. З’явилися дари і волинських садів — вишні, смородина, порічки, малина… Їхня вартість доступна. Скажімо, за кілограм добірної смородини господині просять 30 гривень. А поторгуєшся, віддадуть і за 25. Приємно здивували й огірки, що подешевшали до 10 — 12 гривень. Кілька гривень скинули помідори та кабачки. А ось свинина та яловичина стабільно дорогі. Коштують більше 85 і 120 гривень відповідно. Словом, при наших невеличких зарплатах ціни на м’ясопродукцію маємо вищі, ніж європейські.

Telegram Channel