Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Злючка грипа

Волинь-нова

Злючка грипа

Агрипина хотіла стати актрисою. Одне ім’я чого вартувало! І вродою була не обділена. А як хвалила її вчителька музики! Жоден концерт у школі не проходив без Агрипини. І на міській сцені теж виступала

Ольга ЧОРНА



Але вивчитися й підкорити професійну сцену Агрипині не судилося. Одразу після закінчення школи закохалася в молодого лейтенанта Ігоря. Вискочила заміж. Надовго залишила своє місто: разом із чоловіком переїжджала з гарнізону в гарнізон. Згодом народила Івася.
Агрипина балувала сина. І коли чоловік висловлював своє невдоволення, дружина наступала, наче важка артилерія:



— Це був син, — тихо кинула навздогін Марія і заплакала…



— Якби ти не закрутив мені голову у неповних вісімнадцять, знаєш, ким би я стала? Відомою актрисою! Виховуй своїх солдатів, а я — сина.
Ігор Агрипину кохав, тому перечити не смів. Але коли дружини не було поруч, називав її Грипою.
Вона дуже хотіла, аби син здійснив її мрію — став актором. Проте таланту до сцени в хлопця не було. Івась ріс маминим синочком. Усе було під її контролем. Коли хлопці почали закохуватись у своїх однокласниць, він дівчат сторонився. Мама попередила: ті дівчатиська тепер такі…
В інституті також не крутив романів. Бо ті студентки, закочувала очі Агрипина, такі…
…Коли чоловік вийшов на пенсію, Агрипина наполягла: хоче повернутися до рідного міста. Ігор погодився. Купили квартиру. Івась пішов на викладацьку роботу в технічне училище.
Жіноцтво навчального закладу, довідавшись, що новий працівник не одружений, взялося «опрацьовувати» потенційного кандидата. Однак Агрипина почала знову втовкмачувати в голову дорослого сина: ті вчительки такі…
…Марія не могла дати ради сльозам. Йшла і не бачила поперед себе дороги. Так і налетіла на Івана.
— Вибачте, — мовила.
— Вам допомогти?
— Мені вже ніхто не допоможе.
Іван подумав, що дівчина, боронь Боже, вирішила накласти на себе руки. Тому, не запитуючи дозволу, завів у найближче кафе (бачила б мама!), аби незнайомка дійшла до тями. З її розповіді дізнався, що хлопець, з яким зустрічалася, зрадив із близькою подругою. Ще й зробив її винною.
Марія працювала медсестрою. Іванові дівчина сподобалась. Він провів її додому і призначив побачення. Отримавши згоду, мало не стрибав від радості.
Агрипина вловила зміни в настрої сина і випитала про «якусь таку». Вона вже дівчину не любила, хоча ще не бачила.
— Марійка чудова, — переконував Іван матір.
— Де ти тепер чудових бачив? От колись дівчата були не те що нинішні. І заміж не вискакували…
— Вискакували. У вісімнадцять! — зіронізував батько.
— А через тебе я талант загубила. Де ти взявся на мою голову?..
— Рядова Грипа, цить! — без злості мовив Ігор. — А тобі, Іване, досить холостякувати. Вже сусіди сміються. Знайом нас зі своєю Марусею.
— Ну–ну, — Агрипина зиркнула на Івана й пішла шукати пігулки, вигадуючи на ходу, що б то у неї мало заболіти, аби розчулити чоловіка і сина.
…Нарешті Іван зважився запросити Марію в гості. Батькові дівчина сподобалась. А матір шукала ганж. Виявилося, Марія не прочитала жодної книги американського автора Сідні Шелдона. Їх матері приносить сусідка-бібліотекарка. Не любить серіалів. А там Агрипина в кожній актрисі бачить себе. Не володіє досконало англійською. Агрипина в школі вчила німецьку. Мало отримує. Батьки Марії не при посадах. Мама також працює медсестрою, а батько — водієм.
Коли дівчина пішла додому, Агрипина влаштувала синові «холодний душ». Мовляв, Марія йому зовсім не підходить. Материнське серце відчуває. Зрештою, Іванові минуло тридцять п’ять, а їй скільки? Трішки більше двадцяти? Дівчисько. І про що йому, викладачеві, розмовляти з якоюсь медсестрою?
— Мамо, Марійку вже раз зрадили. Я не можу…
— Зрадили, значить заслужила. Теперішні дівчата вміють прикидатися наївними і невинними. А насправді…
Іван розповів Марії про розмову з матір’ю. І наче студент, який витягнув нещасливого білета, виправдовувався:
— Я спробую переконати маму…
— А вдасться?
Таємно Іван продовжував зустрічатися з Марією. І ніяк не наважувався «переконати» матір, що вона саме та дівчина, яка йому потрібна. Агрипина ж торжествувала, гадаючи, що син забув дорогу до свого кохання.
…Маріїна вагітність втішила Івана. Тепер матір «здасться», був упевнений. Проте розмову відкладав. І ось нарешті заговорив про одруження з Марією. Агрипина вислухала сина мовчки. Наступного ж дня вчинила на роботі Марії грандіозний скандал. А опісля екзекуцію продовжила, підстерігши дорогою додому. Іван нічого не знав.
Пізно ввечері Марію забрала «швидка». Стався викидень.
Марія сама зателефонувала Іванові й попросила прийти в лікарню.
— Що трапилося? — запитав із порога.
— Твоя мама штовхнула мене на вулиці. Я впала. А перед тим скандалила на роботі.
— Штовхнула?! Ні, мама цього не могла зробити! — мовив різко.
Розмова не клеїлась.
— Йди, Іване. І більше я не хочу тебе бачити.
Здвигнув плечима. Рушив до дверей.
— Це був син, — тихо кинула навздогін Марія і заплакала…
…Вона довго оговтувалася від пережитого. І від вердикту лікарів, що завагітніти вдруге не зможе.
Марія закінчила медінститут. Працювала на «швидкій». Рятуючи людей, рятувала, здавалось, себе. Від сумних спогадів і самотності. Про заміжжя не думала, знаючи, що не зможе народити дитину.
…Задушливий літній день видався гарячим для лікарів «швидкої». Машини літали з виклику — на виклик. Марія і не звернула уваги на чергову продиктовану адресу. В чоловіка проблеми з серцем. Аж біля будинку зрозуміла: це квартира Агрипини.
— Допоможіть моєму синові! — кинулася з порога постаріла перелякана Агрипина. — У нас із чоловіком, крім нього, немає нікого.
За плечима Грипи стояв, спираючись на паличку, Ігор.
Іван, прийшовши до тями, упізнав Марію. У змучених очах з’явилася квола усмішка. До кімнати заглянула Агрипина.
— Мамо, це Марія… Вона врятувала мене… Мамо, це правда, що колись… тоді… ви штовхнули Марію? І мій… наш син… Ви його… вбили…
— Хворий, вам не можна хвилюватися, — суворо мовила молода медсестра. — Вас майже витягнули з того світу… а ви…
Лікарка цитьнула на медсестру.
Агрипина стояла, наче вкопана.
Ігор із жалем дивився на дружину.
Із закритих Іванових очей текли сльози.
Марія поспішала рятувати іншого хворого…


 

Telegram Channel