Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Тарас ЯКОВЛЕВ: «Тимчасова влада міста не має права руйнувати те, що розпочав Микола Романюк»

Волинь-нова

Тарас ЯКОВЛЕВ: «Тимчасова влада міста не має права руйнувати те, що розпочав Микола Романюк»

Три місяці тому у Луцьку змінилася влада. Виконувачем обов’язків міського голови став укропівець Ігор Поліщук. А троє з п’яти заступників мера подали у відставку. Один із них — екс-віце-мер Тарас Яковлев — працює радником голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика. Каже, що допомагає губернатору у питаннях, пов’язаних із Луцьком. А відтак — точно знає, які рішення приймають теперішні керівники міста, і може дати цим рішенням свою оцінку. Оцінку, треба думати, компетентну. Бо ж близько 10 років пропрацював у стінах Луцької мерії, з них останні два — на посаді першого заступника Миколи Романюка

Віталія САХНІК


«Поки ніяких нових ідей чи підходів не побачили — лише обіцянки»
— Пане Тарасе, минуло три місяці, як у місті працює нова влада. І хоч у понеділок змінився виконувач обов'язків міського голови (Ігор Поліщук подав у відставку, його місце зайняв Григорій Пустовіт), схоже, кардинальної «зміни курсу», очікувати не варто. Тож як оцінюєте роботу нової владної команди?



Чесно дивитися громаді в очі і говорити про реальність не всі готові. Новачкам у владі завжди хочеться щось «прикрасити», аби швидше сподобатися виборцям.



— За такий короткий час дати об’єктивну оцінку важко. Можу лише стверджувати, що якихось абсолютно нових ідей чи підходів не видно. Реалізовуються проекти, розпочаті ще рік тому: щодо енергозбереження, будівництва доріг, облаштування прибудинкових територій тощо. Щодо чогось нового, то бачу і чую здебільшого розмови, обіцянки, слова, на яких зациклилися чиновники. Їх виконання поки не видно.
— І все ж можете назвати якісь, на вашу думку, позитивні рішення нової влади?
— Так, звичайно. Дуже добре, що Ігор Поліщук багато уваги приділяв центральному парку. Це правильно, бо ми маємо прекрасний великий парк, який зараз, на жаль, не в такому хорошому стані, як хотілось би. Встановлення лавочок, смітників — це теж добре.
— Нові керівники Луцької міської ради довго домагалися звільнення директора Луцького підприємства електротранспорту Ігоря Грицюка. Чому?
Я думаю, тут є бажання отримати контроль над цим підприємством. Хоча Ігор Поліщук і стверджував, що влада не має права втручатись у господарську діяльність комунального підприємства (і це дійсно так за законом). Але там «крутяться» величезні кошти.


«У роботу мерії, на жаль, частенько вмішується політика»
— На останній сесії Луцької міської ради депутати зняли 10 мільйонів гривень із будівництва школи №27. Ігор Поліщук казав: на ці гроші відремонтують вулицю Липинського. Виправданий такий крок?
— Я читав текст цього рішення. 10 мільйонів гривень перекидають не лише на ремонт дороги. На це йде тільки 2,7 мільйона. Решта — на програми, поповнення статутних фондів комунальних підприємств.
Знімати гроші зі спорудження освітнього закладу неправильно. Бо ж усі в міськраді говорять: хочемо добудувати школу. Але кошти знімають.
— Можливо, тому що у казні міста нема грошей? А школу може добудувати і держава…
— Перевиконання міського бюджету за перший квартал 2017 року — 49 мільйонів гривень. Ці кошти ще не розподілені. Ще за півроку перевиконання буде близько 70–80 мільйонів. Гроші є. І вони мають бути потрачені на потреби лучан. А потреби ці очевидні. 55-й мікрорайон активно розростається. З усіх боків від школи — нові будинки, в яких — сотні квартир. Їх купують переважно молоді сім’ї. У найближчій 26-й школі — дев’ять перших класів. Вона розрахована на тисячу учнів, а там уже — дві тисячі! Тому потрібно якнайшвидше добудувати школу №27, тим більше, що вона готова на 85%.
— Тоді чому, на вашу думку, міська влада не захотіла зараз завершувати навчальний заклад?
— Припускаю, що це може бути пов’язано із забудовником. Школу зводить підприємство «Житлобуд-2». Його керівник і власник — Леонід Стефанович, депутат від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у Волинській обласній раді. Я не стверджую, але припускаю, що усі перипетії навколо спорудження навчального закладу — це тиск політичних конкурентів. Взагалі у роботу мерії, на жаль, частенько вмішується політика.
— Зважаючи на те, що з міського бюджету забрали
10 мільйонів, передбачених на добудову школи, чи можна розраховувати на якесь збільшення державного фінансування?
— Коли держава дізнається, що міська рада зменшила фінансування школи, там задумаються: а чи потрібен в такому разі цей освітній заклад Луцьку взагалі? Я нагадаю, що 5 мільйонів у державному бюджеті вже передбачено. До кінця року є можливість отримати ще 10–15 мільйонів гривень. Але якщо місто обмежує фінанси на школу — це точно не є позитивним сигналом.
Якщо її не закінчать — це буде величезна втрата для 55-го мікрорайону. До того ж добудувати школу № 27 обіцяв ще у 2015 році Микола Романюк. Виходить, тоді лучани обрали Романюка в тому числі й через те, аби спорудження школи було завершене. І тимчасова влада не має права кардинально змінювати цей намір. Її функція, як і будь-якої тимчасової влади, — підготувати місто до виборів, провести їх законно, якісно і передати повноваження новообраній владі.
— Тема смороду у Луцьку не втрачає своєї актуальності. Як ви вважаєте, міська влада правильно діє, намагаючись усунути проблему?
— Важко сказати. Адже я не бачу якогось комплексного підходу до вирішення цієї проблеми. Так, добре, що біоетанольний завод зупинив роботу. Але чому всі звинувачують тільки завод? Є й інші причини смороду. Врешті-решт стоки з Вересневого десятки літ стікали на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу. Тому проблема за тижні не вирішиться. Треба про це чесно казати людям. А не кивати, що, мовляв, ми закрили завод — і все, проблема вирішена. Владі міста треба було чесно заявити: «Люди, вибачте, але ще півроку неприємний запах буде, що б ми не робили. Поки не облаштуємо каналізацію, поки воно там все, вибачте, не перегниє, не розкладеться, воно буде смердіти».
Чесно дивитися громаді в очі і говорити про реальність не всі готові. Новачкам у владі завжди хочеться щось «прикрасити», аби швидше сподобатися виборцям.


 

Telegram Channel