Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Коли карамельки й льодяники — ліки

Волинь-нова

Коли карамельки й льодяники — ліки

Багатьом батькам відома ситуація: малюка нудить, із рота чути запах ацетону або кислої їжі. Це — ацетономічний синдром, що виникає при порушенні обміну речовин після перевтоми чи емоційного виснаження

У дітей запаси глікогену в м'язах і печінці малі — 50—70 грамів (у дорослих — 500—600), у них інтенсивніший обмін речовин і низька  активність ферментів підшлункової залози. Коли виникає підвищена потреба в енергії (перевтома, надмірне збудження, хвороба), може виникнути дефіцит глюкози в крові. Спочатку організм дитини звертається по глікоген, що знаходиться в м'язовій тканині та печінці, потім настає черга жирів. Вони не можуть відразу перетворитися на необхідну енергію, спочатку утворюються проміжні речовини, так звані кетонові тіла, до яких і належить ацетон. При підвищенні рівня кетонових тіл у крові малюка нудить, він втрачає апетит, скаржиться на біль у животі. 
Найкраще лікування — профілактика. Тому після фізичного або емоційного навантаження, на початку застуди чи гострого респіраторного вірусного захворювання давайте дитині глюкозу у вигляді солодкого чаю, узвару з родзинок чи компоту. Пригостіть малюка льодяниками чи карамельками, але не шоколадом, оскільки там багато жиру.

Telegram Channel