Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Що пропустила Джамала у Дольську?

Волинь-нова

Що пропустила Джамала у Дольську?

На Турійщині відгримів перший етнофестиваль «Єдина країна», організований переселенцями із Криму

Місцеві жителі зізнаються, що боялися тільки одного: дощу, бо непевна липнева погода раз у раз напередодні засмучувала короткочасними опадами. Ну а одвічного страху артиста, що не прийде глядач, тут і не могло бути. Культурних подій у Дольську обмаль, а такого масштабу — то й узагалі ще не було.


Інна ПІЛЮК


За годину до початку фестивалю на просторому березі збираються перші охочі пофестивалити. Практично всі — у вишиванках, неписаний дрес-код спрацював на сто відсотків. У так званій «зоні барбекю» горять багаття. Культурна програма розрахована до пізнього вечора, тож треба подбати і про харчування.
Ініціатор проведення свята Валерій Поліщук та його помічниця, уродженка Дольська, а тепер жителька Ковеля Лідія Заславська зі сценарієм у руках метушаться біля сцени. Останні налаштування звуку, останні узгодження, перевірка мікрофонів… Нехай фестиваль і сільський, але повинен відбутися за найвищими стандартами.




Більше десятка народних умільців представили глядачам оригінальні вироби ручної роботи.



І ось «Єдина країна» лунає першими урочистими акордами. Відкрив концертну програму дійства уродженець Турійського району, заслужений артист естрадного мистецтва України Олександр Голощук виконанням Державного гімну. Валерій Поліщук на початку свята щиро подякував усім односельцям та спонсорам, які допомагали готувати захід, і висловив сподівання, що незабаром такі фестивалі проходитимуть чи не в кожному селі. Він як ніхто розуміє ціну підтримки та взаємодопомоги, адже три роки тому йому, переселенцю з Криму, разом із товаришем Геннадієм Чудновцем довелося «з нуля» обживатися у далекому Дольську. Потому присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто віддав своє життя за свободу України.
Місцеве озеро, розташоване в межах села, навряд чи ще колись до цього часу зустрічало таку кількість гостей. Його облагороджений берег (трудилася над цим вся громада!) виявився ідеальним для проведення масштабного дійства. Різнобарвним намистом розсипалися над озером яскраві художні номери: пісня–візитка про Дольськ у виконанні вчителів місцевої школи, виступи фольклорних колективів «Вишиванка» з Ковеля, «Народна криниця» з Турійська, танцювального ансамблю «Беллатрікс» із міста залізничників. Голова Ковельської районної ради Андрій Броїло приїхав на фестиваль разом зі своїми земляками і на знак вдячності вручив організаторам запашний коровай.
Гучні оплески збирали і окремі вокалісти, і майстри гри на акордеонах, які вразили професійним виконанням на цьому музичному інструменті всесвітньо відомих композицій. На початках організатори свята планували запросити на фестиваль Джамалу (на жаль, її гастрольний графік не дозволив співачці приїхати), але місцеві виконавці довели, що мають не менший талант!
Більше десятка народних умільців представили глядачам оригінальні вироби ручної роботи. Турійчанки привезли вироби з соломи, майстри із села Стеблі Ковельського району — чорнодимлену кераміку, дизайнер вишитого одягу Тетяна Ведмедюк із Ковеля зацікавила присутніх різними техніками вишивки. Поруч — вишиті вироби рукодільниць із села Мочулки Турійського району. А наймолодша майстриня — школярка з обласного центру Богданка Барчук — здивувала об’ємним модульним оригамі.
Подбали організатори і про дозвілля наймолодших глядачів, які завітали на свято. Для них працювало ціле дитяче містечко з розвагами для будь-якої вікової категорії. Наймолодші могли скільки завгодно бавитися на батутах, надувних гірках, а старші — повправлятися у стрільбі з лука. Таку можливість надав Андрій Оніщук, депутат Володимир-Волинської районної ради. А найбільша черга утворилася біля наметів ГО «Батьківщина молода», де вправні дівчата всім охочим безкоштовно наносили яскравий аквагрим. Найпопулярнішими, кажуть, були зображення національної символіки. Все ж таки етнофестиваль!
А от деякі розваги стали справжньою новинкою для гостей свята. Володимир Кравчук із Ковеля представив вид спорту, яким займаються люди з особливими потребами, — бочче. Нескладна на перший погляд гра з м'ячем разом з тим вимагає точності, зосередженості, чіткої координації. Чоловік уже довгий час популяризує цей вид спорту серед людей з інвалідністю.
…Розваг та вражень вистачило до самого вечора. Завершилося свято молодіжною дискотекою та яскравим феєрверком. Стомлені, але щасливі організатори, задоволені глядачі, артисти, оплески, підспівування, усмішки. Напевно, саме так і має виглядати щаслива країна, єдина країна. Із вдалим дебютом тебе, Дольськ!
P.S. Організатори щиро вдячні усім колективам та артистам, які відгукнулися на запрошення і взяли участь у фестивалі: вокалісткам Катерині Стичук, Каріні Левчук (Турійськ), Діані Бурковській
(с. Дольськ), акордеоністкам Марії Гончарук та Юліані Котульській (Турійськ), Анні Ковалюк (Одеса), Христині Ващені (с. Дуліби), вокальним колективам «Лісова пісня» (Шацьк), «Жито» та «Вишиванка» (Луків), «Криниченька» (Камінь-Каширський), «Володимирські козаки» (Володимир-Волинський), «Перлина» (с. Селець), «Перевесло» (с. Свинарин), «Серпанок» (Іваничі), «Горлиця» та «Молодичка» (с. Смідин), «Горлиця» (с. Мочулки), бандуристкам Катерині Ткачук (с. Овлочин), майстрові гри на дудуці Сергію Лященку (Володимир-Волинський), клубу спортивного бального танцю «Модерн» (Ковель), дуетові «Дольські куми», тріо «Турійчаночки», колективу «Дольчани», вокальному колективу с. Перевали, молодіжному естрадному гурту «Фентезі» (Турійськ).


Окрема подяка ведучим Дмитрові Терьохіну та Юрію Лукницькому з Володимира-Волинського.



Великий мир починається з малого.



У подарунок переселенцям із Криму – національний танець від ковельчанок з ансамблю «Беллатрікс».



Фестиваль на Турійщині зібрав більше 2000 глядачів.



«Єдина країна» починається з кожного з нас.



Нова сцена одразу прийняла таку кількість співочих гостей.



Стрільба з лука під керівництвом Андрія Оніщука була чи не найпопулярнішою розвагою серед хлопчаків.




Telegram Channel