Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
ТО ЩО, І БДЖОЛАМИ МАЄ ЗАЙМАТИСЯ ПОРОШЕНКО?

Волинь-нова

ТО ЩО, І БДЖОЛАМИ МАЄ ЗАЙМАТИСЯ ПОРОШЕНКО?

У Рівненській області вже кілька років поспіль гинуть «божі комахи». Пасічники Гощанського та Рівненського районів звинувачують у цьому київську агрофірму «Акріс Агро». Переконані, що та використовує шкідливі хімікати для обробітку полів


Левко ЗАБРІДНИЙ



—Третій рік поспіль триває тяжка і безкомпромісна боротьба нашої спілки пасічників проти безжального і тупого винищування бджіл і людей на теренах Рівненщини агрохолдингом «Акріс Агро», – зазначає Богдан Лимар, очільник Спілки пасічників Рівного і Рівненського району. – Особливо потерпають від безконтрольного внесення пестицидів мешканці густонаселеного Рівненського району, влада якого кволо–інертна, а голови сільських рад потурають злочинній діяльності. Відбувається масове знищення рослинного та тваринного світу, отруєння атмосфери і водних ресурсів, що може спричинити екологічну катастрофу в регіоні. Неодноразово потерпали посіви та садові культури мешканців сіл, масово гинули бджоли, кролі та домашня птиця, загострювалися хвороби людей, з симптомами хімічного отруєння дітей звертались по медичну допомогу їхні батьки. Мешканці міста свою дозу отрути отримують повітряним шляхом та через продовольчі ринки.



Про цю біду на Рівненщині знає вся місцева та центральна влада, — переконаний Богдан Лимар. — Але аграрне лобі, його гроші та ще й спокуса чиновництва називати країну житницею Європи затьмарюють владі очі.



За словами пана Лимаря, у 300–метровій зоні від населених пунктів заборонено вносити наземними способами будь–які агрохімікати, але «Акріс Агро» порушує ці вимоги, «викроплюючи пестицидами нез’ясованого походження сімнадцять сіл району попід самими оселями». Окрім того, торік поля навіть обприскували гелікоптером, теж порушивши, за словами пасічника, санітарні межі.
— Про цю біду на Рівненщині знає вся місцева та центральна влада, — переконаний Богдан Лимар. — Але аграрне лобі, його гроші та ще й спокуса чиновництва називати країну житницею Європи (Яка житниця? Соя, соняшник, кукурудза та навіки отруєна земля!) затьмарюють владі очі.
Поліція за зверненням мешканців кількох сіл відкрила провадження за ст. 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель), що передбачає штраф до 3400 гривень або заборону займатися певною діяльністю на термін до трьох років. Слідчі зазначають, що наразі тривають експертизи у справі.
Тим часом директор ТзОВ «Акріс Агро» Дмитро Неміровченко звинувачення відкидає:
— Ми використовуємо для обробки полів лише ті речовини, які дозволені законодавством і мають відповідні сертифікати. Коли почали линути звинувачення, що гинуть бджоли, ми самі ініціювали проведення експертиз (і біологічної, і хімічної), самі їх проплачували. За результатами хімічного аналізу (хоча всі говорять, що ми його купили, але це зовсім не так), наші препарати на бджіл не могли вплинути. Тим більше, що це гербіциди, які апріорі не впливають на комах. Окрім того, ми дотримуємося вимог законодавства: попереджаємо за три дні до кропіння пасічників, причому з усіма я зустрічався особисто, практично з усіма в нас хороші стосунки, всі вони мають мій номер телефону. Якщо щось не подобається, одразу телефонують, ми навіть
погоджувалися на те, щоб мед у них купувати і з бджолами допомагати. Експертиза, до речі, показала, що весною ці комахи на Гощанщині загинули через кліщів. Окрім того, у регіоні працюємо не лише ми. Останні дослідження показали, що бджоли найчастіше потерпають, коли оброблять ріпак, а ми його не вирощуємо. Нас же звинуватили в тому, що ми винні у загибелі комах, коли у нас ще гола земля  була, а бджоли не летять на пусте поле, як відомо.

Telegram Channel