Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Якщо економічна війна пов’язана з виборами, то давайте їх нарешті проведемо, щоб не страждали жителі Луцька»

Волинь-нова

«Якщо економічна війна пов’язана з виборами, то давайте їх нарешті проведемо, щоб не страждали жителі Луцька»

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт (на фото) вважає, що великі фінансові проблеми на ключовому комунальному підприємстві обласного центру — «Луцьктеплі» — створюються штучно

Олена БІЛОЗЕРСЬКА



За словами Григорія Пустовіта, критична ситуація на підприємстві може закінчитися тим, що його приватизують за борги. Такий висновок виконувач повноважень мера робить з огляду на події останніх місяців, коли почали з’являтися проблеми. Якщо донедавна він сприймав їх розрізнено, то зараз переконаний: це ланки одного ланцюга. Мета — виставити в чорному світлі перед жителями міста коаліцію в міській раді, до якої входять «УКРОП», «Батьківщина», Радикальна партія.
Перший пункт зі списку проблем — вражаюче низький відсоток так званого розщеплення плати за комунальні послуги. Всі сплачені людьми кошти надходять на спеціальний рахунок в Ощадбанку. 8 % з них отримує «Луцьктепло», решта йде постачальним компаніям — «Нафтогазу», «Волиньгазу», «Волиньобленерго». Тим часом в інших областях підприємствам теплоенергетики залишають 30—36%. У грошовому еквіваленті ці 8% – 2,8 мільйона гривень з 53 мільйонів, які надійшли на спецрахунок Ощадбанку після закінчення опалювального сезону. Цього не вистачає навіть на оплату праці (фонд заробітної плати на підприємстві 5 мільйонів), не кажучи вже про інші потреби.



За всім цим стоїть політика, а саме — боротьба за посаду міського голови.




Друга проблема – неповернення субсидій. Держава заборгувала «Луцьктеплу» майже 137 мільйонів гривень. Кошти не надходять на Волинь із січня цього року, хоча в інших регіонах субсидії відшкодовують. Таке «виняткове» ставлення Києва до Луцька Григорій Пустовіт теж вважає своєрідним тиском на міську владу.
Третій чинник – арешт рахунків «Луцьктепла». У мерії несподівано дізналися, що місто винне 28 мільйонів такому собі ТОВ «Тепелен». Цей таємничий, за словами виконувача повноважень мера, борг виплив, як виявляється, ще в 2011 році, але саме зараз стягується у судовому порядку. Цікаво, що ТОВ «Тепелен» розташоване у Луцьку на вулиці Карбишева, 2. За цією ж адресою працює і Східноєвропейська генеруюча компанія.
На думку Григорія Пустовіта, за всім цим стоїть політика, а саме — боротьба за посаду міського голови. З цієї причини у парламенті нещодавно цинічно зірвали голосування про вибори в обласному центрі Волині. Хоча у зволіканні з датою голосування кілька місяців поспіль звинувачували саме діючу міську владу. «Якщо ця економічна війна пов’язана з виборами, то давайте їх нарешті проведемо, щоб люди не страждали», — сказав Григорій Пустовіт.

Telegram Channel