Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Побачив її і... втратив дар мови

Волинь-нова

Побачив її і... втратив дар мови

Любов 33-річного російського поета Олександра Грибоєдова і 15-літньої грузинської аристократки Ніни Чавчавадзе тривала лічені місяці, але пам'ять про неї «чорна троянда Тифліса», як прозвали вдову, вона берегла все життя

Олександр Грибоєдов був більш як на 17 років старшим від Ніни. Він дружив з її батьком — поетом і громадським діячем Олександром Чавчавадзе. І колись учив дочку друга, гарну дівчинку з карими очима грати на фортепіано. Чи міг тоді пан Сандро, як називала його дотепна учениця, повірити в те, що ця дівчинка, яка приходила на заняття з ляльками, стане його дружиною?
У 1828 році Грибоєдов, який недавно повернувся з Персії, де був послом Росії, провів декілька місяців у Тифлісі. І, звичайно, навідався до давнього друга Чавчавадзе. За той час, що вони не бачилися, Ніна із дівчинки з ляльками перетворилася на красуню. Червоніючи і соромлячись, вона вийшла привітатися з другом батька, до якого, здається, мала симпатію з тих давніх пір. Олександр просто втратив дар мови, побачивши її. Він і сам не міг пояснити, що відбулося…
Підготовка до весілля йшла із шаленою швидкістю, адже пристрасть не могла довго чекати. Уже через два місяці закохані повінчалися у тифліському соборі Сіоні. Тільки ось нещастя — Олександр, який незадовго до торжества перехворів лихоманкою і все ще почувався не дуже добре, випадково упустив обручку, коли одягав її на палець нареченої...
На жаль, «медові дні», навіть не місяць, пролетіли швидко, і незабаром пара Грибоєдових рушила в дорогу. Важкою була ця мандрівка для ще зовсім юної дівчини, котра, як пізніше з'ясується, вже чекала дитину. Не бажаючи наражати дружину на небезпеку, яка могла виникнути у ході складних переговорів, Олександр залишив Ніну в своїй резиденції у Тавризі, а сам відправився в Тегеран на представлення шаху. Життя Ніни, яке й без того було непростим, тепер стало ще важчим. Їй заборонялося виходити за ворота резиденції, вона не могла навіть ні з ким перемовитися словом. До того ж тяжко переносила вагітність і ще важче — відсутність чоловіка, якого обожнювала.
«Через 8 днів я розраховую покинути столицю», — писав Олександр в останньому листі. Але через декілька днів у Тегерані спалахнув бунт, і розлючений натовп захопив дім російської місії. Посла і його свиту просто розтерзали. Грибоєдов загинув героїчно, з шаблею у руці, але перси декілька днів тіло поета совали вулицями, а потім скинули у загальну яму.
Страшну звістку приховували від вагітної Ніни, як могли. Дружина Грибоєдова довго відмовлялася їхати у Тифліс — все чекала листа від чоловіка. Нарешті вдалося переконати її, що Олександр серйозно хворий і поки що краще поїхати на батьківщину. Проте в дорозі Ніна випадково підслухала розмову, з якої і дізналася про трагедію. Ця новина викликала і передчасні пологи, дитя прожило тільки годину. Молода мама встигла охрестити його Олександром на честь коханого чоловіка.
З того дня, як Ніна дізналася про смерть чоловіка, вона ні разу не знімала траур. Вмираючи від холери у віці 46 років, жінка скаже з посмішкою комусь невидимому: «Ми скоро побачимося…» З її останнім подихом їхня вічна любов перемістилася в інший вимір і стала символом для всіх закоханих.

Telegram Channel