Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
У XXI столітті школа розвалюється, бо… «панська»

Волинь-нова

У XXI столітті школа розвалюється, бо… «панська»

Верхівському НВК, що в Острозькому районі на Рівненщині, — ​близько півтори сотні років, а скільки простояла будівля, в якій досі навчаються 17 дошкільнят та 63 учні, ніхто так і не встановив. Споруда віднесена до пам’яток архітектури місцевого значення, і хоч її фасад і дах давно потребують ремонту, грошей влада не виділяє, посилаючись на статус будівлі

Левко ЗАБРІДНИЙ


Директорка Верхівського НВК, який включає дитячий садок та 9–річку, Ірина Рончковська розповідає, що бореться, аби фасад школи нарешті почали ремонтувати. Каже, три роки поспіль у червні приїздила спеціальна комісія, для якої навіть знімали щойно відремонтовану підлогу — перевірити, чи збереглося перекриття між поверхами і наскільки просідає будівля. Попри це, зрушення у справі немає.



У школі немає води, тому мусимо возити від криниці сусідів.



У селі переймаються, що недофінансування школи може бути передвісником того, що її оптимізують, коли відбудеться об’єднання громад. А окрім власне будівлі, потребує ремонту й дорога до НВК. Колишній маєток управителя пана стояв на пагорбі, до нього так і не проклали ні асфальту, ні бруківки, тож залишилася глиняна дорога. Щороку її проходить грейдер і підсипають камінням, проте, за словами директорки, вистачає такого «ремонту» до першої зливи. Потоки води з пагорба розмивають шлях.— Ми встановили нові вікна, їдальня, туалети перебудовані, всередині ремонти робимо, навіть вчителі, а у нас їх 17, власні кошти вкладають, лампочки на енергоощадні замінювали самі. А ось фасад та перекриття лишаються невирішеними проблемами, — зазначає пані Рончковська. — Окрім того, у школі немає води, тому мусимо возити від криниці сусідів. Щоразу говорю про проблеми закладу, проте депутати райради кажуть, що на все потрібно забагато коштів.



Маєток — пам’ятка архітектури місцевого значення, а тому фасади, відповідно до законодавства, можна лише реставрувати, а не ремонтувати.



Голова Острозької райдержадміністрації Богдан Турович розповідає, що проблема — на контролі, проте вирішити її поки не можуть.
— Маєток — пам’ятка архітектури місцевого значення, а тому фасади, відповідно до законодавства, можна лише реставрувати, а не ремонтувати, — зазначає очільник Острозької РДА. — Але проектанти відмовилися розробляти документи на реставрацію, бо свого часу були добудовані додаткові приміщення, зокрема туалети. Тому розглядаємо й інший варіант — зняти зі споруди статус пам’ятки. Ми надіслали клопотання щодо цього, але відповіді так і не отримали. Оскільки пам’ятка місцевого значення, статус мала би знімати обласна комісія. Але є багато противників цієї ідеї, які переконують, що пам’ятки потрібно зберігати. Ми повторно надсилатимемо запит. Реконструкція обійдеться значно дешевше, аніж реставрація. Щодо дороги, то вже є проектно–кошторисна документація, на ремонт потрібно 3,2 мільйона гривень, районний бюджет цього не потягне, тож ми чекаємо, коли буде передбачене фінансування з держказни на дороги місцевого значення. Окрім того, зазначу, що про оптимізацію Верхівського НВК не йдеться.



Поки чиновники думають, будівля руйнується.

Telegram Channel