Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Україну беруть в кільце авторитарні держави

До Росії, Білорусі та Угорщини, у яких сформувались авторитарні режими, приєднується Польща. На мітинг протесту вийшов навіть Лех Валенса

Засновник "Солідарності" підтримав протести проти скандальної судової реформи. Валенса виступив на мітингу в Гданську. "Ми дали вам демократичну Польщу, захищайте її", - заявив він.


Засновник знаменитої профспілки "Солідарність" і перший президент посткомуністичної Польщі Лех Валенса приєднався до протестів проти скандальної судової реформи. "У 1989 році ми дали вам демократичну Польщу. Ви повинні боротися за неї - усіма можливими засобами", - заявив він в суботу, 22 липня, на акції протесту в Гданську.



"У 1989 році ми дали вам демократичну Польщу. Ви повинні боротися за неї - усіма можливими засобами"



Валенса звинуватив правоконсервативний уряд в тому, що він "програв" демократичні завоювання борців проти комуністичного режиму. "Нашому поколінню вдалося направити Польщу на правильну дорогу і домогтися поділу влади. Не можна допустити, щоб тепер все це було зруйновано", - заявив він. У Гданську, як і по всій Польщі, в суботу пройшли мітинги проти судової реформи, пише «Інтерфакс-Україна».


У ніч на суботу польський Сенат схвалив закон про реорганізацію Верховного суду голосами 55 сенаторів при 23 голосах проти і двох, що утрималися. Сейм схвалив цей закон 20 липня.


Критики вбачають у законі, який фактично ставить Верховний суд під контроль уряду і парламенту, спробу підірвати принцип поділу влади і замах на правову державу. Закон вступить в силу, якщо його підпише президент Анджей Дуда, на це у нього є 21 день.


Тим часом в Євросоюзі продовжують застерігати Польщу, що ця реформа не залишиться без наслідків. "Той, хто ні в гріш не ставить правову державу, може опинитися в політичній ізоляції", - заявив міністр юстиції ФРН Хайко Мас (Heiko Maas) в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag, опублікованому в неділю, 23 липня.


Раніше віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс вказав, що ЄС може почати процедуру по 7-й статті Лісабонського договору, що передбачає санкції аж до позбавлення країни-порушниці права голосу. Нарада пройде в Єврокомісії вже в кінці липня. За словами Тіммерманса, судова реформа в разі вступу в силу "скасує залишки незалежності юстиції і поставить її під повний політичний контроль уряду".

Telegram Channel