Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Гройсман: децентралізація + фермерство = сильна громада і Україна

Прем’єр Володимир Гройсман визначив пріоритети нового етапу реформи децентралізації влади

На форумі у Тернопільській області під назвою «Децентралізація – основа формування нової системи управління та місцевого розвитку» він заявив:
- Ми виходимо на новий етап реформи, долаючи сильний опір чиновників, що належать до старої системи. І на цьому етапі я визначив наступні пріоритети. По-перше, нам треба завершувати процес об’єднання територіальних громад, і принципово, щоб це об’єднання залишалося добровільним. Другий пріоритет – на субрегіональному рівні нам треба створити модель ефективного управління.



Без розвитку місцевої економіки всі наші плани залишаться тільки планами.



  Третій – проведення секторальних  реформ. Нам потрібна якісна освіта як система підготовки українців до нових реалій, а також якісна система охорони здоров’я. Насамперед ми плануємо змінити модель фінансування цієї галузі, відходячи від підтримки закладів охорони здоров’я й інвестуючи безпосередньо у лікування українців. Наступний пріоритет – місцевий економічний розвиток. Без розвитку місцевої економіки всі наші плани залишаться тільки планами. Раніше керівники органів місцевого самоврядування не були мотивовані для цього. Тепер, коли 60% ПДФО зараховуються у місцевий бюджет, ситуація докорінно змінилася. Нам також треба відновлювати фермерство. Ми вже входимо до першої десятки країн-експортерів сільськогосподарської продукції з цілого ряду показників. Але ще кращих результатів ми зможемо досягти, створивши спеціальну програму відродження українського фермерства. П’ятий пріоритет – включеність громадян до прийняття рішень.
За словами Володимира Гройсмана, у вересні цього року Уряд вийде з новим проектом бюджету, у якому на підтримку фермерства буде закладено не менше 1 млрд грн.

Telegram Channel