Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Баба Женя на схилі літ захопилася книжками про Івана Мазепу

Волинь-нова

Баба Женя на схилі літ захопилася книжками про Івана Мазепу

Найстарша читачка бібліотеки села Коршовець, що в Луцькому районі, 79–річна Євгенія Опейда (на фото) з–поміж інших користувачів книгозбірні вирізняється тим, що її цікавить постать славетного гетьмана

Ірина РЕПЕТУХА



Євгенія Степанівна каже, що все життя читає, але свій інтерес до історичної тематики пояснює тим, що раніше дізнаватися про події минулого не було звідки, після війни ніхто нічого про історію України не розказував.
Натомість сама вона, корінна жителька Коршовця, охоче ділиться спогадами про пережите. Кров холоне, коли слухаєш, як в обпаленому війною дитинстві довелося їй разом із сім’єю втікати від німців до лісу. На що були здатні карателі — про це свідчить трагічна доля сусіднього села Вербаїв, спаленого гітлерівцями. «Ніби зараз це було, пам’ятаю, як у лісі нас, маленьких дітей, на возі дощ наче з відра поливав. Багато там тоді людей полягло від ворожої кулі», — згадує Євгенія Опейда. А оте моторошне клацання затворів німецьких гвинтівок навздогін донині в її голові сидить. «Війна — то була чорна година», — підсумовує старенька, немов застерігаючи людство від повторення подібних трагедій.



« «Війна — то була чорна година», — підсумовує старенька, немов застерігаючи людство від повторення подібних трагедій.»



Жінка багато перечитала про князів Святослава й Володимира. А гетьманом Мазепою зацікавилась, бо про цю історичну постать раніше дуже мало знала. З прочитаного у книжках вона переконалася, що «він хоч і служив ПетруI, але все життя мріяв про незалежну, самостійну українську державу. І таки пішов проти Москви».


З історії відомо, що за це цар жорстоко його покарав, наказавши спалити гетьманську столицю — Батурин, що на території сучасної Чернігівщини, а його мешканців вирізати. «Як ридав Іван Мазепа за знищеним містом», — емоційно переповідає цей сюжет пенсіонерка. До речі, пані Євгенія пригадала, що коли здобувала фах товарознавця, то вчилася разом і товаришувала з дівчиною з Чернігівської області. Але колежанка ніколи навіть словом не обмовилася про Батуринську трагедію. «Ось така тоді була історія. Всієї правди ніхто не знав», — робить свої висновки найстарша коршовецька читачка.
А ще в біографії Мазепи до глибини душі вразила жінку його остання любов до значно молодшої Мотрі — доньки генерального судді Кочубея. У 60 років, розповідає вона, гетьман мав ходу 20–літнього хлопця. Тож зовсім юна дівчина не змогла встояти перед молодечим запалом уже далеко не юного Мазепи і теж закохалася. А про зворушливі листи, які той писав до своєї Мотрі, Євгенія Опейда каже, що готова їх навіть перед смертю перечитати, бо вони того варті. Здається, що її інтерес до життєпису Мазепи ніколи не згасне.
Ось і під час минулого візиту до бібліотеки жінка вийшли звідти з документальною повістю «Іван Мазепа: життя й пориви великого гетьмана» (автори Ілько Борщак і Рене Мартель). Цієї книги Євгенія Степанівна в руках ще не тримала…


 

Telegram Channel