Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянин Віктор: корова і молоко є у всіх, а елітний сир - тільки в мене (фото, відео)

Волинь-нова

Волинянин Віктор: корова і молоко є у всіх, а елітний сир - тільки в мене (фото, відео)

Тридцятирічний Віктор Бошель самотужки освоїв складні рецептури приготування вишуканих делікатесів і замість здавати молоко переробникам виготовляє з нього багато видів всесвітньовідомих популярних сирів

 Інна ПІЛЮК


Пустомити Горохівського району – мала батьківщина Віктора, тут він народився і виріс. Зараз із родиною живе у селі Маньків Локачинського району. Віктор працює кочегаром у місцевій школі, дружина викладає тут англійську мову.


Повернутися до рідного села нехай і не на постійне проживання змусила сумна звістка. Три роки тому померла мама Віктора. Питання, що самому батькові робити з господарством, і головне – з коровами, яких на той час тримали дві, постало враз дуже гостро. Вихід із ситуації підказала господарська «жилка» хлопця і його тяга до експериментаторства. А якщо спробувати виготовляти сир? Не звичайний, домашній, кисломолочний, а елітний.



Віктор перечитав сотні матеріалів, передивився не один десяток навчальних відеороликів. Зараз він розуміє, що рецепт — це не просто грами і літри, а насамперед практика і досвід. Тепер він знає все про сичужні ферменти і як саме вони впливають на утворення сирного зерна. Прекрасно розуміється на складі молока, його кислотності, жирності, вмісті білка. І чим більше інформації дізнається, тим скрупульозніше ставиться до якості сировини, з якої готуватиме смакоту. Довіряє тільки молоку від своїх корівок і ще бере його іноді у сестри, яка мешкає у цьому ж селі.


 За «сироварню» поки що слугує літня кухня, в якій уже почали робити ремонт, провели необхідні комунікації. Купили Бошелі спеціальний агрегат для охолодження молока, термометри, інше обладнання. Про вишукані делікатеси молодої сім’ї уже добре знають в окрузі. Реклама з вуст в уста спрацювала краще будь-яких продуманих креативних технологій.



Детальніше про пустомитівського сировара та його делікатеси читайте у вівторковому номері «Волині-нової» (25 липня).


Фото, відео Олександра ПІЛЮКА

Telegram Channel