Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Як організувати дітям літо без гаджетів?

Волинь-нова

Як організувати дітям літо без гаджетів?

Кожна мама і тато хочуть, щоб у період літніх канікул їхні діти відпочили як слід: набралися вражень, зміцнили здоров'я, а не просто просиділи за комп'ютером чи телефонними іграми. Але коли батьки на роботі, а до дідуся чи бабусі можливості відправити чадо немає, що ж робити тоді? Адже важливо ще й те, щоб малюк, якщо мова про молодших школяриків, був під наглядом. Багато хто з батьків пригадує піонерські табори свого дитинства, де були і танці під зорями, і пісня біля вогнища, і активні ігри, і найсмачніша в світі їжа… Чи є щось подібне зараз і як воно «в кращих традиціях совка» чи так, що й сучасним дітям буде весело і цікаво?

Софія ЯРМОЛІНА


Спробуємо вивчити питання на прикладі табору «Сонячний», що у Гаразджі.
Перше приємне враження: зустрівши нас, керівництво табору не намагається дати «заготовлені» коментарі чи затягнути до кабінету. Навпаки, радять: питайте у дітей, вони розкажуть краще. А їх важко відтягнути від активних ігор: вони зайняті проходженням мотузкових лабіринтів, плаванням разом із дорослими на байдарках, волейболом, малюванням на асфальті. Є й такі, хто встигає все: і першим пройти мотузковий лабіринт, і дати коментарі пресі. 12–річний Денис Гуськін у таборі вперше, але дуже сподівається, що не востаннє:
— Мені путівку взяла мама, вона працює на «Кромберг енд Шуберт» і там давали всім, у кого є діти, путівки в цей табір. Я захотів поїхати і не шкодую. Тут дуже класно! Вихователі хороші, лабіринт супер, й інші ігри цікаві, завжди нам щось видумують. І ще в нас була справжня дискотека!



Діти не тільки грають у спортивні ігри та розважаються, але й здобувають тут важливий досвід соціального життя: наприклад, нещодавно ми обирали президента табору, і кандидати від кожного загону писали свою передвиборчу програму та захищали її.



— У нас діти різного віку. Я особисто радила б батькам не боятися привезти у табір навіть малючків із 5 літ, — розповідає заступник директора табору Анфіса Петрук. — Ось моя донька, 6 років, вже вдруге у таборі. Я не завжди поруч із нею, маю багато роботи, але вона прекрасно адаптована. Наші вихователі допомагають дошкільнятам з особистою гігієною, якщо треба, помиють, дівчаток заплетуть. Наймолодші діти живуть у корпусах з поліпшеними умовами. Харчуємо всіх 5 разів на день. Щодня ягоди, свіжа випічка.


На запитання, чи охоче батьки привозять дітей у табір, Анфіса Петрук запевняє, що всі зміни заповнені і багато охочих, батьки радо купують путівки, крім того, цього року в таборі відпочивають діти за путівками від підприємства «Кромберг енд Шуберт».
— Це дуже правильна ініціатива: забезпечити дітям своїх співробітників літнє оздоровлення й активне, змістовне дозвілля, поки батьки працюють, — каже пані Анфіса. — У нас вони точно не сидять в телефонах, і не тому, що ми забороняємо, просто у них немає часу. Діти постійно зайняті. Вони не тільки грають у спортивні ігри та розважаються, але й здобувають тут важливий досвід соціального життя: наприклад, нещодавно ми обирали президента табору, і кандидати від кожного загону писали свою передвиборчу програму та захищали її. Ви б бачили, як серйозно вони поставилися до цього і з яким захопленням проводили виборчі перегони.
Діти справді весь час у русі, їх неможливо, як то кажуть, зловити. Денис Гуськін, який нам розповідав про свої враження, сказав, що «навіть мамі нема коли подзвонити». Вожаті загонів — студенти або випускники педагогічного коледжу, молоді, завзяті, активні і з дітьми чудово знаходять спільну мову. Літо без гаджетів існує, і воно яскраве, веселе і дуже цікаве!




Нові враження, нові відчуття, нові друзі...



Заступник директора табору Анфіса Петрук. 



Спілкування з однолітками важливе для формування особистості.


 


 

Telegram Channel