Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Луцькі школярі пройшлись Поліссям: по 20 кілометрів за день! (фото)

Волинь-нова

Луцькі школярі пройшлись Поліссям: по 20 кілометрів за день! (фото)

Значну роботу з оздоровлення та активного відпочинку школярів на літніх канікулах проводить обласний Центр туризму, спорту та екскурсій

Ольга ЯЦЮК, зав. інформаційним відділом обласного Центру туризму, спорту та екскурсій, керівник походу


Крім оздоровлення на стаціонарних турбазах – «табір Сонячний» і «Юний турист», де вже відпочили понад 600 дітей, Центр туризму залучає дітей і до активних форм відпочинку та пізнання – походів рідним краєм. Протягом червня–липня юні туристи здійснили ближні та дальні пішохідні, водні та велосипедні походи по Волині та Карпатах.



У селі Смоляри-Світязькі діти побували на заводі «Зендер-Україна», який займається видобуванням сапропелю із дна озера Прибич.



В одному з таких походів побували гуртківці Центру туризму, учні Луцького НВК № 9. Діти здійснили 6-денний похід територією Згоранського ландшафтного заказника та Шацького національного природного парку. Побували на мальовничих озерах Волині – Великому та Малому Згоранських, Оріховому, Прибич, Світязі, Пулемецькому. Під час денних переходів діти долали від 15 до 20 кілометрів. Проте навколишня природа настільки захоплювала, що відволікала від думок про важкі рюкзаки.
Діти відвідали і ряд цікавих об’єктів на маршруті. Зокрема, у селі Смоляри-Світязькі діти побували на заводі «Зендер-Україна», який займається видобуванням сапропелю із дна озера Прибич. Цікавою була розповідь виконавчого директора підприємства Василя Редька про сапропель. Він розповів, що це унікальне органічне добриво, яке використовується у медицині, косметології, будівництві, але найбільше – у сільському господарстві для підвищення родючості врожаю. Потужна насосна система, яка тягнеться до середини озера, створює враження, ніби це нафтовидобувна установка. Спочатку сапропель викачують з дна водойми, потім його очищають і запаковують у спеціальні мішки – від малих до величезних 400-тонних.



Найбільших вражень отримали діти, побувавши на прикордонній заставі у селі Грабове.



Таке добриво користується попитом у Європі та Африці. Відвідали діти і Свято-Духівську церкву у селі Смоляри-Світязькі, яка славиться древнім 800-літній дзвоном. Проте найбільших вражень отримали діти, побувавши на прикордонній заставі у селі Грабове. Заступник начальника застави провів для дітей екскурсію територією, показав різні види транспортних засобів, на яких пересуваються прикордонники, військову зброю, а також ознайомив з контрольно-слідовою смугою кордону.
За ці дні в поході діти побачили більше, ніж за всі свої роки. Саме такий відпочинок вони дуже люблять, адже він дає можливість відійти від стаціонарних умов і пожити в наметі на лоні природи, поїсти туристської каші чи супу, приготованих на вогнищі, поспівати пісень біля вечірнього багаття. Це хороша школа підготовки молодої людини, де виховуються патріотизм, відповідальність, взаємодопомога, почуття бережливого ставлення до природи.




 

Telegram Channel