Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Кожна десята очеретянка прудка у СВІТІ – з волинського парку «Прип’ять–Стохід»!

Відповідь на це питання шукала нещодавно на території Національного природного парку «Прип'ять—Стохід» експедиція з обліку цього червонокнижного виду птахів

Марина ЛУГОВА


Експедиція проходила під керівництвом кандидатів біологічних наук Анатолія Полуди та Івана Легейди з Києва, а також заступника директора з наукової роботи Національного природного парку «Прип'ять—Стохід» Михайла Химина. 



Конкретно в цьому році оцінено, що популяція очеретянки прудкої в парку «Прип'ять—Стохід» — 11—19 відсотків від світової кількості. 



— У цьому році, — сказав у телефонній розмові пан Михайло, — цих пернатих нараховано майже у півтора рази більше, ніж торік. Це пояснюється тим, що нинішнє літо — дощове, а, отже, рівень грунтових вод вищий. Як відомо, популяції очеретянки прудкої сприяє те, що болото зволожене, а в ідеалі у місцях довкруг кущів, де ці птахи в'ють гнізда, навіть вода стоїть. Тобто вони захищені.
У різні роки на території Національного природного парку «Прип'ять—Стохід» гніздилося від 60 до 70 відсотків очеретянки прудкої від її кількості на Волині із загальноукраїнського числа — 57—61 відсоток, із світового — від 7 до 26 відсотків. Конкретно в цьому році оцінено, що популяція очеретянки прудкої в парку «Прип'ять—Стохід» — 11—19 відсотків від світової кількості.
До речі, за словами Михайла Химина, було обстежено суміжну з парком територію у Ратнівському районі (між озерами Волянське і Біле). І так само зафіксовано оптимальну кількість місць гніздування червонокнижних птахів.

Telegram Channel