Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Не можуть ходити, але… літають

Волинь-нова

Не можуть ходити, але… літають

IV всеукраїнський фестиваль творчості людей із обмеженими можливостями відбувся у Горохові

Олег ДІДИК


Святу передувала важлива подія – урочисте відкриття відремонтованого та оновленого приміщення місцевого Центру реабілітації і благодійної місії «Сонце любові». Тепер воно займає весь другий поверх колишньої аптеки площею понад 200 квадратних метрів. Тут є кімнати відпочинку та спортивних ігор, комп’ютерний клас, майстерня для умільців, кухня. Вдалося провести реконструкцію завдяки діловій активності президента місії Ольги Дубінської. Доклав рук і її чоловік Василь, підсоблювали дорослим навіть їхні маленькі внуки, синочки Оксани і Юрія Лісових Давидко та Павлик. Внесли свій вклад у ремонт друзі, батьки та рідні членів громадської організації, зокрема Володимир Мельничук, Анатолій Алексєєнко, Юрій Дрина, Андрій Янюк, Ігор Натанчук, Іван Присяжний, Андрій Чех, Ігор Яремчук, Віктор Форманюк і Сергій Яриченко.



Їхні недуги Бог компенсував необмеженою любов’ю до життя, силою духу, талантами та обдаруваннями.



Спонсорську допомогу надавала громада Першої української церкви ХВЄ з міста Торонто (США).


— Дякую Богові за те, що послав мені дуже хорошого, працьовитого чоловіка, з яким ми 25 років разом на спільній життєвій дорозі. Виховали слухняною і доброю нашу дочку Оксану, дочекалися внуків. Завжди буду вдячна моєму дорогому Васильку за його надійне і сильне плече, — мовила щиро Ольга Дубінська.
Найперше в оновленому Центрі реабілітації прозвучала молитва, яку з усіма присутніми вознесли Творцеві пастори Церков ХВЄ і ЄХБ Микола Вакуліч із райцентру і Петро Шумчук із Скобелки. Вони і пастори Церкви ЄХБ Петро Черней із США та Аркадій Номінат із Горохова зробили духовний пролог до фестивалю, який невдовзі після цього розпочався у сквері в центрі міста. Великий торт спекла членам благодійної місії на їхнє свято кондитер Людмила Гаврилюк.
Із щирими вітаннями, подарунками, букетами квітів прийшли на урочистість голова районної ради Тарас Щерблюк, міський голова Віктор Годик, депутати районної ради Леонід Кравчук і Василь Пащук, голова ГС «Патріотичні організації Волині», заступник голови ГО «Волинська спілка учасників АТО» Леонід Прихода та інші. Дуже вдячні неповносправні родині Тараса Щерблюка за сучасний комп’ютер, директорові ПП «Злагода» Миколі Линчуку – за його постійну благодійність, керівникові ПОСП імені Шевченка Андрію Тураку – за фінансову допомогу та багатьом іншим небайдужим людям.
На фестиваль до Горохова з’їхалися талановиті творчі особистості не тільки з Луцька, багатьох районів Волині, але й із Червонограда Львівської області, з Вінниці, Рівного, Львова та інших міст України. Їм салютували з гармати голова «Асоціації козацьких стрілецьких братств України» Віктор Федосюк та писар Козацького братства Олександр Сокур.
Захоплювалися і дорослі, і діти виставками різноманітних робіт народних умільців – горохівчан Марії Яриченко, Андрія Лахтюка, Наталії Бодю, Валентини Органістої, Сергія Яремчука, Галини Довгун і Ольги Дубінської, а також Тетяни Хмельовської і Діани Леусової з Луцька, Нелі Гергель із Локач, Андрія Слюсарчука з Ковеля.
Задушевним та майстерним виконанням українських народних, патріотичних, стрілецьких пісень зачарували присутніх солісти Юрій Корінецький із села Печихвости Горохівського району, Олександр Кухарук із Рівного, Ольга Макарчук з Маневич Волинської області, Тетяна Білітюк із Луцька і Олександр Маслов зі Львова. Щирими оплесками оцінювали глядачі виступи вокальних ансамблів «Водограй» Горохівського психоневрологічного інтернату (художній керівник Володимир Онищук) і «Надія» територіальної організації УТОС (акомпаніатор Олександр Навроцький).
Не було байдужих, коли декламували вірші Раїса Воловик зі своєю донечкою Веронікою (Вінниця), Геннадій Федорович (Луцьк), Петро Шудрук і Валентина Коротинська (Ратне)… Прикрасили програму фестивалю віртуозною грою на фортепіано Іван Лучинець із Володимира–Волинського, на кларнеті – Едуард Сколінчук із Ковеля.
Із виставою «Циганський табір» виступили у сквері Горохова талановиті артисти громадської організації «Спортивна Федерація Червонограда» (солістка Олена Мельник). Чудово танцювали творчі колективи громадських організацій із Луцька, що об’єднують дітей із синдромом Дауна. Всі учасники фестивалю були нагороджені відзнаками благодійної місії «Сонце любові».
Фестиваль у Горохові не випадково має назву «Струни душі»: люди з обмеженими можливостями справді вкладають у свою творчість серце. Їхні недуги Бог компенсував необмеженою любов’ю до життя, силою духу, талантами та обдаруваннями. Не раз під час заходу згадувались рядки Ліни Костенко про те, що можна літати, не маючи крил. Навіть тоді, коли люди не можуть ходити, прикуті до візків...



Кондитер Людмила Гаврилюк дарує торт Ользі Дубінській.



Хвороба прикувала їх до візків, але не змогла зломити духу.



Салютували з гармати Віктор Федосюк (праворуч) і Олександр Сокур.


 

Telegram Channel