Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Дитяче оздоровлення: хто краще попрацює з чиновниками, той і у виграші?

Волинь-нова

Дитяче оздоровлення: хто краще попрацює з чиновниками, той і у виграші?

На відпочинок дітей Рівненщини з обласного та місцевих бюджетів цього року виділили понад 8 мільйонів гривень, що майже на два мільйони гривень більше, ніж торік. Проте чиновники досі не знають, скільки юних мешканців області оздоровлять за ці кошти. Бо весною обласна рада скасувала обов’язковість тендерів, дозволивши батькам начебто самотужки обирати санаторій (але лише на Рівненщині). Проте на практиці, як розповідають, все по-іншому: за батьків вирішують чиновники, аби всі 7 дитячих здравниць краю отримали фінансування

Левко ЗАБРІДНИЙ


Кошти цьогоріч санаторії отримують за умовами тристоронньої угоди між батьками, закладом та чиновницькою структурою на місцях, яка відповідає за оздоровлення дітей. Безплатні путівки або ж часткову компенсацію мають право отримувати діти–сироти, діти–інваліди, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти воїнів АТО, а також загиблих на Сході та під час подій на Майдані.



Процес відбувається за зачиненими дверима чиновників. Батьки раді й тому, що дадуть.



Відміна тендерів дала змогу фінансувати з бюджету ті оздоровчі заклади, які досі не вигравали (перемагали переважно елітніші — «Електронік», «Агатівка», «Корчагінець» та «Берізка») і через відсутність дітей у майбутньому могли б закритися. Наприклад, кошти отримав цього року санаторій «Хрінники» у Демидівському районі, а ще «Сигнал» у Рівненському, «Веселка» у Радивилівському.
Ідея депутатів облради та чиновників, втім, не сподобалася активістам. Антимонопольний комітет отримав скаргу від ГО «Центр протидії корупції», яку очолює Віталій Шабунін. У ній ішлося не так про відмову від тендерів, як про неможливість обрати здравницю в іншому регіоні.
— Лише на словах батькам дають право вибору, — коментує Святослав Клічук, керівник ГО «За чесний тендер». — На ділі ж є приклади, коли одразу по 100 дітей з цілого району відправляють в один санаторій. Процес відбувається за зачиненими дверима чиновників. Батьки раді й тому, що дадуть. І ніхто не скаржитиметься, бо ж путівок менше, ніж охочих на них. Без тендеру заклади не мають стимулу знижувати вартість путівок, це, серед іншого, вплинуло на підвищення ціни. А значить, за виділені кошти менше путівок буде придбано і менше дітей оздоровлять. Коли є тендер, він проходить за законом, усе можна проконтролювати, усі в рівних умовах. Нині ж, хто краще попрацює з чиновниками, той і у виграші.
Натомість Віталій Ліпський, начальник обласного управління у справах молоді та спорту, запевняє, що відмова від тендерів — дуже позитивне рішення.
«Хрінники» за багато років отримали фінансову підтримку, наприклад, як і деякі інші санаторії, що занепали б, якби надалі проводили тендери. Але насамперед усе це було зроблено для батьків та дітей, — каже пан Ліпський. — Два роки тому тендер виграло три санаторії, зокрема «Берізка». 40% батьків відмовилися пускати туди своїх дітей, бо були невдоволені умовами та ставленням. Бюджетні кошти пропали, а тендер заклад виграв, бо поставив меншу ціну. Тепер же не було скарг, що батьків змушують обирати якийсь конкретний санаторій. Хіба що можуть відмовляти в путівці до якогось, якщо там вже немає місць. Наприклад, в «Електроніку» все зайнято до кінця серпня. Нарікання були лише від одного батька на «Сигнал». Скаржився, що дітям не сказали, де можна знайти питну воду і помити ноги. До речі, обласна рада не перша ухвалила рішення про відмову від тендерів на дитяче оздоровлення. Першим був Кабмін, який скасував тендери на закупівлю путівок для дітей-«чорнобильців» і дав змогу батькам обирати здравниці самотужки. А щодо того, що санаторії мають бути лише на Рівненщині, то обласна рада мала право на таку умову, йдеться ж про кошти обласного бюджету.


 

Telegram Channel