Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
І житиме літо в банці!

Волинь-нова

І житиме літо в банці!

Настала пора, коли на кухнях стає як ніколи спекотно: запасливі господині невтомно варять-парять-консервують, щоб попри всі кризи було що на стіл поставити й чим рідних подивувати. І хоч на полицях уже тішать око слоїчки зі схожими на сердечка полуницями, дружними вишеньками-черешеньками та помічною смородиною, але ще ховаються під мереживними зеленими парасольками кабачки, щоночі ніжні жовті квіточки перетворюються на фігуристі огірочки, а щодня свої спинки-животики підставляють сонцю помідори та перці

Про те, як ці смачні спогади про літо зберегти, сьогодні розповідає «Волині-новій» майстриня на всі руки, красива й завжди усміхнена пані Галина з Луцька. «Аж надто смачно!» — каже про цей салат наша господиня і попереджає, що однієї порції на зиму буде точно малувато…
Салат «Анкл бенс»
1 л води
2 кг почищених кабачків
1 скл. томатної пасти
1 скл. олії
1 скл. цукру
1 ст. ложка солі без чубка
4 болгарські перчини
10 цибулин
4 морквини
10 помідорів
8 ст. ложок оцту (9%)
Приготування: кабачки миємо, чистимо, якщо є вже великі насінини, то видаляємо, нарізаємо кубиками. Змішуємо із сіллю, цукром, олією та розведеною у воді пастою й варимо 10 хвилин. Перець та цибулю чистимо, нарізаємо півкільцями, кидаємо до кабачків і варимо ще 10 хвилин. Далі додаємо моркву, потерту на тертку з великими вічками. Знову варимо
10 хвилин. Останніми додаємо порізані дрібно помідори та оцет і, проваривши кабачки ще 10 хвилин, розкладаємо салат по стерилізованих банках, закатуємо й вкутуємо до повного охолодження. 


 


Уважно записавши наступний рецепт, припускаємо, що взимку таке лечо і з картопелькою смакуватиме, і просто з хлібом… «Та ще й як!» — приправляє наші здогадки пані Галина.
Кабачкове лечо
2 кг кабачків (почищених)
0,5 кг болгарського перцю
10—12 середніх цибулин
1 кг помідорів
1 л води
400 г томатної пасти
1 скл. олії
0,5 скл. цукру
2 ст. ложки солі без чубка
1 ст. ложка оцту
Приготування: нарізаємо кабачки, перець, помідори кубиками, а цибулю — кільцями. Томатну пасту розводимо у воді, доводимо до кипіння, всипаємо сіль та цукор, вливаємо олію і знову доводимо до кипіння. Кладемо цибулю, кабачки, перець і варимо
10 хвилин, далі — помідори. Варимо, помішуючи, ще 15 хвилин. Вливаємо оцет і через 5 хвилин розкладаємо лечо по стерилізованих банках, закриваємо кришками. 


 


…Вона особливо смакує чоловікові пані Галини. І хоч біля цієї закрутки, як кажуть, треба трохи потанцювати, обов'язково робить її щороку.
Кабачкова ікра
3 кг кабачків
10 зубців часнику
250 г майонезу
250 г томатної пасти
1 ст. ложка солі без чубка
0,5 ст. ложки цукру
0,5 скл. олії
2 щіпки пекучого червоного перцю
2 ст. ложки оцту (9%)


Приготування: кабачки почистити від шкірки і з часником перекрутити через м'ясорубку. Викласти в банячок і проварити 20—25 хвилин. Додати майонез, томатну пасту, сіль, цукор та олію і, постійно помішуючи, варити
2 години. Наприкінці додати пекучий червоний перець, оцет, розкласти в банки і закатати.
Виходить п'ять півлітрових баночок ікри.


 


Гості на порозі? «Завжди раді! Тим паче, що на такий випадок щоліта готую чудову закуску з баклажанів», — розповідає жінка, не приховуючи, що першою стає чиста тарілка саме з цією смакотою.
Баклажани «Вогник»
2,5 кг невеличких баклажанів
10 болгарських перчин
3 середні головки часнику
1 пучок петрушки
3 стручки пекучого перцю
Для маринаду:
300 г води
400 г оцту (9%)
500 г цукру
5 ч. ложок солі з чубком
100 г олії
Приготування: баклажани нарізаємо кружальцями. Щойно закипить маринад, кидаємо баклажани, варимо 5 хвилин і викладаємо в миску. До маринаду додаємо перекручені через м'ясорубку болгарський перець, пекучий, часник та петрушку, проварюємо все 5 хвилин. У стерилізовані півлітрові банки шарами викладаємо баклажани та кашку, наприкінці розливаємо маринад, що залишився. Стерилізуємо 1 годину і закриваємо. n


І знову пані Галина нас дивує: «Маринованими бурячками! Я з них і борщ варю, і салат роблю, і часто просто з баночки їм — такі вони мені смачні»


Червоні бурячки
Маринад:
1 л води
2 ст. ложки солі без чубка
1 скл. цукру
1 скл. оцту (9%)
5—6 горошин перцю
3—4 лаврові листки
Приготування. Беремо невеличкі бурячки, відварюємо, чистимо, розкладаємо в півлітрові або літрові банки, заливаємо маринадом. Стерилізуємо півлітрові банки приблизно 10 хвилин, літрові — 15.


 


Ну і ми не втримались — розповіли свої рецепти. Один із них в інтернеті підгледіли, інші рідні-колеги підказали. Коли випробували, то вердикт був однозначний: треба готувати ще!


Огірки з часничком
4 кг огірків
2 головки часнику
1 пучок петрушки
1 скл. олії
1 скл. оцту
0,5 ст. ложки меленого чорного перцю
0,25 склянки солі
Приготування. Огірки порізати тонкими кружальцями, петрушку дрібно посікти, вичавити часник, усе змішати й залишити на 3—4 години в прохолодному місці. Потім у банки розкласти огірки, розлити юшку, що утворилася, відтак стерилізувати літрові — 20 хвилин, півлітрові —15. Закрутити, перевернути догори дном і вкутати.
!!!Хто любить, може додати зерна гірчиці.


Огірки квашені «Новинка»
Накладаємо помиті огірки в чисті трилітрові банки (кропу, хрону, будь-яких листочків не потрібно!). Даємо в кожну 1 ч. ложку без чубка меленого перцю, 2 ст. ложки вичавленого часнику. У півлітровій банці розчиняємо у воді 3 ст. ложки солі з чубком, додаємо до огірків і доливаємо доверху води. Закриваємо капроновими кришками й виносимо в прохолодне місце.


 


Борохівські перці
Беремо піввідра болгарського перцю (бажано невеликого). Плоди миємо, висушуємо й цілі, разом із хвостиками, обсмажуємо на олії, як пампухи. Складаємо в літрову банку, пересипаючи вичавленим часником і порізаною петрушкою. Для смаку можна додати гіркого перцю. Заварюємо маринад із 50 г цукру, 70 г оцту та 1 ч. ложки солі (цукор і сіль мають розчинитися), заливаємо перці й закриваємо банку металевою кришкою.
Смачного!

Telegram Channel