Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Град розміром із волоський горіх знищив городину та зернові

Волинь-нова

Град розміром із волоський горіх знищив городину та зернові

Так стихія позбиткувалася у селі Грузятин Маневицького району. Тим часом у Луцьку буквально за годину випала половина місячної норми опадів

Марина ЛУГОВА


Липень у цьому році не скупиться на дощі. Та ще й проливні. Ось і минулої п’ятниці обласний центр накрила сильна злива з громовицями та блискавками. Як уже зазвичай, затопило проспекти Відродження, Соборності. Тож транспорт, зокрема електричний, змушений був зробити перепочинок. Води на вулицях налило стільки, що дехто примудрявся поплавати на надувному гумовому човні — принаймні для того, аби виставити цікавий знімок у соціальні мережі.



Води на вулицях налило стільки, що дехто примудрявся поплавати на надувному гумовому човні.



Черговий синоптик обласного гідрометеоцентру Алла Адамська у телефонній розмові розповіла, що 21 липня в Луцьку за годину (стільки приблизно тривала злива) випало 37 міліметрів опадів при місячній нормі — 76 міліметрів. Сильний дощ пройшов у Любомльському, Маневицькому, Ковельському районах, де зафіксовано відповідно 26, 20, 19 міліметрів опадів. Подекуди був град. А пориви вітру сягали 18 — 20 метрів за секунду.


Як підтвердження цьому — електронний лист від сільського голови Боровичівської сільради, що в Маневицькому районі, Тамари Мандзюк. У ньому йдеться про те, що рівно через 10 літ над селом Грузятин (воно належить до згаданої сільради. — Авт.) знову пронеслася стихія. Якщо 22 липня 2007-го вона завдала удару житловим будинкам, лініям електропередач, були повалені дерева, то 21 липня цього року під час грози градом розміром із волоський горіх знищені городи та частина полів. Найгірша ситуація на нивах, де дозрівав овес. Практично збирати його врожай уже нема ніякої потреби. Щодо пшениці, то із 50 соток намолочено минулими вихідними у кращому випадку 2 мішки зерна. Отож люди у розпачі, адже в окремих господарствах знищено по 2, а то й по 4 гектари зернових. За словами сільського голови, втрачено повністю урожай малини, капусти, огірків, помідорів, гарбузів…



За словами сільського голови, втрачено повністю урожай малини, капусти, огірків, помідорів, гарбузів…



За інформацією інженера прес-центру ПАТ «Волиньобленерго» Інни Пілюк, через негоду аварійні вимкнення сталися на 115 трансформаторних підстанціях та 18 повітряних лініях. Це призвело до того, що станом на 6-ту годину 22 липня 32 села в області повністю залишалися без електропостачання, ще 7 були знеструмлені частково. Найбільше стихія заподіяла збитків у Любомльському, Любешівському та Локачинському районах. На ліквідації пошкоджень працювали аварійні бригади —
всього близько 40 чоловік. Станом на 18-ту годину цього ж дня всі лінії напругою 10 кіловольт були увімкнені, на знеструмлені об’єкти подано електроенергію.
Постраждали не лише населені пункти, а й ліси. Пориви вітру були настільки сильними, що дерева просто переламувало і виривало з корінням. Як повідомляє прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства, нині волинські лісівники посилено інспектують ввірені їм масиви та встановлюють масштаби лиха, завданого природною стихією. Наступним етапом стане очищення територій від наслідків буревію.
За попередніми даними, найбільше постраждали ліси Маневиччини. Зокрема, у Галузійському лісництві, що в ДП «Маневицьке ЛГ», пошкоджено понад 200 гектарів лісу.



Ось що залишилося від насаджень малини.



Люди плавають не по річці Стир, а по проспекту Відродження у Луцьку після годинної зливи.


Про це написала Оксана Прокопчук в соціальній мережі "Фейсбук". З фото, опублікованих жінкою видно, що люди пересувались човном проспектом Відродження поблизу міської лікарні.


 



Боляче дивитися на лісовий пейзаж після урагану.



Шар крижаних кульок завтовшки не менше 10 сантиметрів розтанув аж вранці у суботу.



 

Telegram Channel