Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Як прокуратура Волині і «закордон» допомагають одне одному

Прокуратура Волині забезпечує виконання завдань у галузі міжнародного співробітництва

Наталка МУРАХЕВИЧ, прес-секретар прокурора Волині
У відповідності до чинного законодавства та міжнародних договорів України органи прокуратури забезпечують здійснення міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.
При реалізації цих повноважень прокуратурою області з початку року організовано та забезпечено виконання 46 запитів компетентних органів іноземних держав про надання правової допомоги у кримінальних справах.
Левову частку запитів становили запити із Республіки Польща (30) та Республіки Білорусь (10). Також надавалася міжнародна правова допомога правоохоронним органам Угорської, Словацької, Литовської, Латвійської Республік та Республіки Казахстан.



З початку року організовано та забезпечено виконання 46 запитів компетентних органів іноземних держав про надання правової допомоги у кримінальних справах. 




Зважаючи на те, що Волинь є прикордонною областю, в органів досудового розслідування виникають питання, відповіді на які можуть дати лише компетентні органи іноземних держав.
З урахування цього, у першому півріччі поточного року прокуратурою Волині скеровано за кордон 20 запитів про надання міжнародної правової допомоги в рамках розслідуваних слідчими органами області кримінальних проваджень, з яких 14 адресувалися компетентним органам Республіки Польща.
Не залишаються без проведення відповідного розслідування та, за наявності підстав – покарання, діяння, вчинені волинянами за межами нашої держави.
Так, цьогоріч прокуратура області ухвалила рішення про перейняття від компетентних органів Республіки Польща 4 кримінальних проваджень про факти вчинення громадянами України кримінальних правопорушень за кордоном.
Одне минулорічне кримінальне провадження відносно волинянина, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду у Республіці Польща, у цьому році з обвинувальним актом скеровано до суду.
Задля забезпечення невідворотності покарання прокуратурою області у поточному році за кордон скеровано 2 клопотання для передачу в Україну двох осіб, які вчинили кримінальні правопорушення і намагалися уникнути кримінальної відповідальності, переховуючись у інших країнах.
За результатами проведеної прокуратурою Волині екстрадиційної перевірки одну особу етаповано з області для подальшої видачі на Батьківщину – в Азербайджан - для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинені там злочини.
Прокуратура області і надалі вживатиме заходів задля дотримання принципів і норм міжнародного права під час кримінального провадження.

Telegram Channel