Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Суд заборонив списувати з «дочки» «Газпрому» 80 мільйонів на користь України

Гроші хотіли спрямувати на оплату штрафу щодо порушення антимонопольного законодавства

Суд заборонив стягувати 80 млн грн дивідендів з рахунку компанії «Газтранзит», української «дочки» російського газового монополіста «Газпром». Про це повідомляє ТСН.



Київський апеляційний господарський суд скасував попереднє рішення про стягнення коштів, яке ухвалив Господарський суд Києва.



Міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що його відомство вже подало касаційну скаргу на рішення про заборону стягування дивідендів. Нагадаємо, у січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував ПАТ «Газпром» на 85,9 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення було кілька разів підтверджене українськими судами. Укотре 22 лютого Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з «Газпрому» штрафу, який зріс уже до 171,932 млрд гривень за рахунок пені за його несплату. Пізніше Господарський суд Києва за позовом Державної виконавчої служби України вирішив стягнути 79,877 млн гривень дивідендів ПрАТ «Газтранзит» (частково належить російському «Газпрому») у рамках примусового стягнення з ПАТ «Газпром» штрафу Антимонопольного комітету України. Також повідомлялося про арешт акцій «Газтранзиту», що належать «Газпрому». Зазначимо, що російському «Газпрому» і «Нафтогазу України» належать по 40,2174% акцій «Газтранзиту», ще 19,5652% акцій - турецькій компанії Turusgas.

Telegram Channel