Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

Луцьк перестане смердіти через три тижні?

До Луцька прибули провідні науковці в галузі мікробіотехнологій та взялися вирішити проблему поширення неприємного запаху в місті, аби він назавжди залишив лучан

Сайт Гнідавського цукрового заводу опублікував розмову із заступником директора Одеського інституту мікробіотехнології, доктором біологічних наук Віктором Бобейком. Подаємо її повністю:

Боротьба із запахом, коли чекати результату?
Вже протягом тривалого часу, ми разом із Гнідавським цукровим заводом ми боремося із поширенням неприємного запаху навколо полів фільтрації. Результат ми вже маємо, і він позитивний. Відразу хочу сказати, що перемога не за горами. В інституті мікробіотехнології  на прохання керівництва Гнідавського цукрового заводу розроблено  і протестовано ряд пробіотичних бактерій, що в народі попросту називають «пробіотиками», які покликані повністю нейтралізувати неприємний запах, що відчувають жителі прилеглих районів. Це двоетапні біотехнології , на першому етапі так звані карти фільтрації пройшли етап біоекструкції, то на другому етапі туди вносяться відповідні мікроорганізми, які придушують розвиток гнильних бактерій. Саме гнильні процеси продукують речовини, які неприємно пахнуть. Сьогодні ми проводимо промислову обробку полів фільтрації Гнідавського цукрового заводу, оскільки попередній розрахунок глибини фільтраційного каналу був не зовсім точний, то неприємний запах залишився, але змінив свою консистенцію від фекального до болотяного. Після внесення додаткової кількості бактерій на протязі трьох тижнів, ми плануємо отримати такий результат, який би задовольнив усіх.



 Після внесення додаткової кількості бактерій на протязі трьох тижнів, ми плануємо отримати такий результат, який би задовольнив усіх.




Як же бути з «хмарами сірчаної кислоти»?
На періодичність запахів, коли їх немає, а потім з’являються знову, впливає декілька факторів – напрямок вітру, атмосферний тиск і ряд інших причин. Відразу ж хотілося б розвіяти всі домисли навколо «хмар сірчаної кислоти» і інших «хімічних елементів», якими лякають людей. Не вірте, все це не правда. Як науковець, смію вас запевнити, що сірчана кислота не випаровується і має велику молекулярну масу. До того ж у виробництві біоетанолу вона використовується у дуже маленьких об’ємах і це варто розуміти. До речі, в морі, концентрати сірчаної кислоти приблизно в тому ж самому об’ємі, який використовується  у виробництві біоетанолу.



Що таке скатол?
До речі, хочу зауважити, що цей неприємний запах, який ви відчуваєте, в своїй основі містить таку речовину як скатол. В Франції цей скатол добавляють в самі дорогі французькі парфуми, для більшої стійкості запаху, вершкове масло без скатолу – це маргарин, що теж науково доведено, сметана і багато інших харчових продуктів в своїй основі мають скатол.



Загроза життю чи людська психологія?
Хочу всіх заспокоїти і запевнити, що цей запах, який поширюється, не несе ніякої небезпеки для здоров’я та життя людини. Швидше за все, велику роль тут відіграє людська психологія. Звичайно, людям неприємно відчувати такий запах щодень, але погодьтеся, що це вже в рази відрізняється від того, що було раніше, а незабаром він зникне зовсім.
Ми системно підходимо до цієї проблеми вносячи на поля фільтрації цілий комплекс із дванадцяти мікроорганізмів, які покликані зовсім ліквідувати ці запахи, роботи ще чимало, але перемога буде за нами.



Про мелясну барду і формулу фекальних відходів
Якщо на поля фільтрації не будуть потрапляти фекальні відходи, проблема вирішиться сама собою, бо ж формулу мелясної барди Одеський інститут мікробіотехнології вже знає, чого не скажеш по фекальні відходи, бо  написати таку формулу просто  неможливо. Наша співпраця з Гнідавським цукровим заводом тепер носить постійний характер, тому більше такої катастрофи ми не допустимо, для цього вже розроблений цілий комплекс біотехнологічних заходів. Та в перспективі запровадження безвідходного виробництва, тому наша допомога вже не буде потрібною.



Біологічне чи хімічне?
Хотілося б розвіяти всі сумніви і навколо самого виробництва біоетанолу, адже таке виробництво відноситься саме до біологічного, а не хімічного.  Основою такого виробництва є харчові дріжджі, які також використовуються у виробництві хліба, а в даному випадку у виробництві спирту, який можна назвати харчовим, медичним, в залежності від ступеня очистки. Тобто, я веду до того, що в цьому процесі немає нічого токсичного.



А як же шкідливі викиди в атмосферне повітря?
Мені про такі шкідливі викиди невідомо, бо їх попросту немає. Коли проходить процес бродіння, то в повітря потрапляє вуглекислий газ, однак його кількість в десятки разів менша, як скажімо  від викидів автомобілів, які їздять вулицями міста, або ж від місцевих теплостанцій, куди дійсно входять і хімічні елементи, смоли, і ми всі цим дихаємо та навіть не задумуємось про таке.
 

Telegram Channel