Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Волинський краєзнавець готує до друку книжку про учасників УПА у Рожищенському районі

Робота «Учасники національно-визвольного руху. Рожищенський район, Волинська область» охоплюватиме період від 1917 до 1960 року

Сергій НАУМУК
Вивчення діяльності підпілля УВО, ОУН та УПА Микола Вавринчук розпочав ще наприкінці 1990-х років. Розпочалося усе зі спроби знайти хоч якісь документи про своїх родичів, які були учасниками оунівського підпілля в Рожищенському районі, у 1939-1940-х роках були арештовані і розстріляні в Луцькій тюрмі 23 червня 1941 року.



Не раз дивувався мужності та патріотизму учасників цієї боротьби, для яких гасло «Здобудемо Українську державу – або згинемо в боротьбі за неї» стало смислом життя.




Спроби отримати інформацію з архівів СБУ та МВС не увінчалися успіхом і дослідник почав зустрічатися з ще живими учасниками ОУН-УПА. З часом у Вавринчука накопичилося чимало матеріалів про антирадянське підпілля він почав їх упорядковувати у книжку.
— Відходять у кращі світи учасники та свідки тих буремних подій. Люди, які бережуть пам'ять про героїв України. Щоб врятувати нас від безпам’ятства хоча б на теренах району, декілька років тому я взявся за цю роботу. Вивчаючи інформацію про український визвольний рух на Волині і в Рожищенському районі зокрема, не раз дивувався мужності та патріотизму учасників цієї боротьби, для яких гасло «Здобудемо Українську державу – або згинемо в боротьбі за неї» стало смислом життя. Хотілося б донести до всіх українців героїчні епізоди цієї боротьби, — каже Микола Вавренчук.
Дослідження містить понад 300 фотокарток учасників ОУН-УПА, які діяли в Рожищенському районі. Частину їх передали автору родичі повстанців, деякі походять з архівно-кримінальних справ або з так званих архівах УПА, зокрема у Яворівському архіві, який знайшли у 1999 році на Івано-Франківщині.

Telegram Channel