Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як козачата у Швеції голи забивали

Волинь-нова

Як козачата у Швеції голи забивали

А також молоко пили та цукерки купували

Сергій ХОМІНСЬКИЙ


Вихованці Дитячо-юнацької спортивної школи № 2 міста Луцька повернулися зі шведського Гетеборга, де брали участь у світовому юнацькому чемпіонаті з футболу – Gothia Cup (Кубок Готії). Його щороку організовує шведська інтернаціональна компанія SKF, відповідно участь у турнірі луцьких підлітків профінансувало ПрАТ «СКФ Україна» (колишній «Луцький підшипниковий завод»). Як розповів генеральний директор компанії Володимир Цибульський, загалом переліт, страхування, проживання, харчування та спорядження «потягнули» на 661 тисячу гривень.



З Луцька до Києва, звідтіля літаком на Стамбул, а вже з Туреччини – переліт у Гетеборг, який на кілька днів перетворився на столицю світового юнацького футболу.



З Луцька до Києва, звідтіля літаком на Стамбул, а вже з Туреччини – переліт у Гетеборг, який на кілька днів перетворився на столицю світового юнацького футболу.


У цьогорічному турнірі (який проводиться компанією SKF з 1975 року) взяло участь 1763 (!) команди, які представляли 82 нації з різних континентів (загалом 41440 гравців, 30 відсотків з яких – дівчата). На 110 футбольних полях вони зіграли 4349 матчів, у яких забили 19081 гол!


Ну а на церемонії відкриття найбільший стадіон Швеції – «Уллеві» – був забитий по самісіньку зав’язку!


Одним словом, «синьо-жовта» Швеція – це Вам не «синьо-жовта» Україна, де на матч Прем’єр-ліги може зібратися менше тисячі глядачів…


Проте юних футбольних талантів у нас не бракує! Дві з цієї сили-силенної команд-учасниць турніру представляли саме наш Волинський край! Луцькі хлопці 11‑ти та 12-ти років билися в Гетеборзі, як відважні левчуки!


Молодші посіли у своїй групі друге місце і потрапили у плей-офф А. Де дійшли аж до стадії чвертьфіналу. Тобто увійшли до вісімки найсильніших з-поміж 125-ти команд своєї вікової групи!



Збігали останні секунди поєдинку, у повітрі вже вчувався запах серії пенальті, проте волиняни одержують право пробивати штрафний! До м’яча підходить капітан команди Михайло Хомич. Потужний удар у дев’ятку – гол і перемога!!!



Особливо пам’ятним видався матч з юними канадійцями. Українці вели 2:0. Проте згодом двічі пропустили – 2:2. Збігали останні секунди поєдинку, у повітрі вже вчувався запах серії пенальті, проте волиняни одержують право пробивати штрафний! До м’яча підходить капітан команди Михайло Хомич. Потужний удар у дев’ятку – гол і перемога!!!


Окрім цих, зрозумілих і цілком дорослих емоцій Михайло поділився й іншими – ще майже дитячими враженнями:


– У Швеції все було чудово! Ходили по магазинам, купляли солодощі. Але багато не брали: не через те, що грошей не було – просто в сумку не влазило!


А мама Михайла – пані Олена Хомич – зізнається: Швеція ще й  навчила сина… пити молоко. У Гетеборзі хлопець на кожному кроці бачив – замість автоматів з газованою водою – пристрої з продажу «на розлив» саме цього продукту, який користувався величезною популярністю в юних шведів. Тож повернувшись до Луцька Мишко заявив:


– Відтепер – ніякого лимонаду! Питиму лише молоко!


Достойно виступила і команда 12-річних лучан. Посівши у своїй  групі третє місце, вони вийшли у плей-офф В, де зуміли дістатися аж до півфіналу.


– В одному з матчів після першого тайму ми програвали 0:1, – розповідає капітан команди Станіслав Пасічник, – Проте суперники недозволеним прийомом «зламали» одного з наших товаришів. Це нас розсердило – тож ми «заклепали» їм чотири штуки підряд!


Натомість тренер хлопців з луцької ДЮСШ № 2 Михайло Мельник захоплюється фантастичними умовами, які створені в Швеції для розвитку дитячо-юнацького футболу:


– Якби іноземці побачили, на яких полях тренуються діти в Україні, – вони б злякалися… Та попри це наші вихованці продемонстрували класну гру, величезне бажання і пристойний результат!


На знімку: «Ну от хіба пошкодуєш для них 661 тисячу?!» – генеральний директор ПрАТ «СКФ Україна» Володимир Цибульський з учасниками турніру в Гетеборзі Іллею Гладишкевичем, Станіславом Пасічником, Михайлом Хомичем та Владиславом Осипчуком.


Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.








Telegram Channel