Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Радехівська вбиральня

Волинь-нова

Радехівська вбиральня

Автобус сполученням Моршин — Луцьк. 20-хвилинна зупинка у Радехові на Львівщині. Обходячи автостанцію, швидко знаходжу колоритну вивіску — «Вбиральня»

Сергій ХОМІНСЬКИЙ,
доцент кафедри соціальних комунікацій Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки



Відвідини цього закладу коштують дві гривні. А сам він дуже камерний. По центру — невеличкий коридор. Праворуч — кімната, в якій мав би сидіти касир і продавати через віконечко «квитки» охочим скористатися послугами, які тут надаються. А ліворуч — три кабінки. Жодна з них не позначена буквами «Ч» або «Ж». Та воно й зрозуміло — три між двома статями порівну не поділиш. Тож тутешня касирка — жінка середніх років — у своїй комірчині не сидить. Вона стоїть у коридорчику і керує чергою «в ручному режимі».
Чекаючи, допоки «запросять» мене, помічаю на дверях кожної з трьох кабінок однакові написи: «Обережно! Низькі двері!» А й справді, з дверима щось трохи не те. Замість стандартних двох метрів, вони мають у висоту десь 1,70. Хоча стелі у приміщенні заввишки з добрих три метри — тож отак сходу складно збагнути, навіщо тут колись встановили оці «небезпечні» й трохи кумедні двері.
— А чого це у вас двері низькі? — не втримуюся, аби не запитати в жінки–касирки.
— Ще тиждень — і не буде ніяких! Валитимуть нашу автостанцію — нову будуватимуть!
Саме звільняється одна з кабінок. І пропонують заходити якраз мені. Щоправда, в кабінці темно — тож я трохи вагаюся.
— Заходьте! — підбадьорює мене касирка. — То лампочка перегоріла!
Ситуацію якось рятує тоненький промінчик світла, який пробивається через щілину над дверима. А ще мені добре чути діалог між тією ж жінкою–касиркою та хлопчиком років, мабуть, п’яти–шести.
— О, малий, ти теж до нас? Пісяти хочеш?
— Какати!
— Какати?! А чого сам прийшов? Ти з ким їдеш — із мамою?
— З бабою.
— А чого баба з тобою не прийшла?!
— Баба не хоче какати.
— Я б її, гадину, задушила! Відправити таку малу дитину саму какати! Ось тобі бумажка! Якщо сам витертися не зможеш — клич мене!
У момент, коли виходжу зі своєї кабінки, малий уже зникає в сусідній. Угледівши в куточку коридора рукомийник, підходжу до нього.
— Я! Я! Ще тиждень — я! — раптом вигукує тутешня працівниця і «пірнає» у свою комірчину.
Трохи розгублююся. Проте вже за мить вона знову «виринає» в коридорі — з півторалітровою пластиковою пляшкою води. І починає зливати мені на руки.
Тут уже мені геть несила втриматися — починаю голосно реготати. Жінка регоче разом зі мною.
Далі прямуючи до Луцька, ніяк не можу позбутися думок про вбиральню на автостанції у Радехові.
За тиждень (який станом на сьогодні вже минув) її «валитимуть». У новій, певно, зроблять стандартні двері. Тож необачні відвідувачі не набиватимуть собі ґулі на лобі. Лампочки вкрутять енергоощадні — їх вистачатиме надовго. Та й з водопостачанням, мабуть, перебоїв не буде.
Щоправда, й вивіски «Вбиральня» там, швидше за все, теж не буде. Замінять на «Туалет», або й відразу на «WC». А якщо мене ще колись закине туди мандрівна доля, то навряд чи відвідини того «WC» надихнуть на написання «Погляду».
Аби хоч ту жінку лишили. Бо без неї буде вже зовсім нудно…

Telegram Channel