Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Будинок спалахнув від кульової блискавки і згорів дотла

Волинь-нова

Будинок спалахнув від кульової блискавки і згорів дотла

Таке нещастя спіткало родину Хомичів із села Столинські Смоляри Любомльського району. Люди залишилися без даху над головою

Катерина ЗУБЧУК


Сталося це минулої п'ятниці, коли негода похазяйнувала в багатьох районах (град розміром із волоський горіх знищив городину та зернові, зокрема, у селі Грузятин Маневицького району). Сільський голова Столинсько-Смолярської сільради Микола Козачук, якому ми зателефонували, розповів, що у Василя і Валентини Хомичів — троє дітей (найстаршому синові 21 рік, найменша донька закінчила 9-й клас). Як висловився Микола Адамович, сім'я бідова, але дуже працьовита. Років сім тому вони купили стару хату і довели її до пуття. Щоб заробити гроші на ремонт, облаштування, їздили до Польщі. І ось уже шість літ жили в цьому будинку.



Господар ще вернувся з наміром щось урятувати, але безуспішно — лише попікся…



Того дня, коли сталася біда, всі були вдома. Ще й подорожні, які верталися з Польщі, зайшли в хату, щоб перечекати проливний дощ. Коли в будинок влучила кульова блискавка, то за лічені секунди оселя вже горіла, — ледве встигли повибігати на вулицю. Господар ще вернувся з наміром щось урятувати, але безуспішно — лише попікся…


Пожежна машина, за словами сільського голови, прибула із Забужжя через 25 хвилин. Та, по суті, на цей час будинок уже згорів. Після гасіння від нього залишився лише фундамент. Сім'я Хомичів знайшла прихисток у батьківській хаті дружини, де живе її брат. Але ясно, що це тимчасово. Погорільці будуть зводити свій дім. І поставлять його на фундаменті, який вцілів на пожарищі.
Сільський голова Микола Козачук розповів, що односельчани зі співчуттям відгукнулися на біду Хомичів. У Столинських Смолярах і селах, які належать до сільради, — Рогових Смолярах, Будниках, Гороховищі — організували збір коштів. Микола Адамович конкретної суми, яка вже є, не назвав, але, за його словами, «всі жертвували щедро». Така підтримка підбадьорює погорільців. Матимуть гроші, то можна буде закупити блоки, щоб — знову ж таки з допомогою людей — до нового року побудувати дім.


Довідка «Волині-нової»


Кульова блискавка — рідкісне природне явище, що має вигляд рухомого згустка плазми розміром від кількох до кількадесят сантиметрів, іноді видає звук, подібний до шипіння. Щодо природи цього явища досі не існує єдиної думки. Втім, беззаперечним є те, що кульова блискавка є однією з форм електричного розряду — блискавки у широкому розумінні цього слова.


 


 

Telegram Channel