Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Кремль воює за наш розум... контрабандою слів

Волинь-нова

Кремль воює за наш розум... контрабандою слів

Представники ЗМІ на конференції в Луцьку «Регіональна журналістика в умовах гібридної війни» обговорили проблеми інформаційної безпеки та відродження фронтової преси

Під час розмови, в якій взяли участь головні редактори газет та представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з Волині, Рівненщини, Львівщини, прозвучало чимало питань та озвучено ряд проблем, які потребують вирішення на державному рівні



Кость ГАРБАРЧУК



Відкриваючи пленарне засідання, голова Волинської обласної організації Національної спілки журналістів України Михайло Савчак зазначив, що проти нашої країни вже багато років ведеться інформаційна війна і представники ЗМІ повинні адекватно реагувати на ці виклики. Як зазначив начальник управління розвитку, інвестицій, європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації Юрій Кресак, інформаційна безпека — спільне завдання не лише всіх рівнів влади, а й кожного журналіста зокрема. Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт пригадав події весни 2014-го, коли він був керівником ОДА й розпочалася мобілізація, матері та дружини перекривали дороги. Тільки завдяки волинським ЗМІ вдалося переломити інформаційну ситуацію.


В Україні триває роздержавлення місцевих ЗМІ, але не скрізь влада сприяє цьому процесу.
Як зазначив професор, завідувач кафедри радіомовлення та телебачення факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук, добре, що нарешті європейські та американські політики усвідомили: Росія напала на Україну й триває російсько–українська війна. Проти нас працює гігантська пропагандистська машина. За словами науковця, агресія спричинила низку маніпуляцій, в яких використовують вітчизняні ЗМІ. Таким чином відбувається свідоме чи несвідоме підспівування окупантові. Львівський професор розкритикував заклики деяких відомих українських журналістів зменшити мову ворожнечі. Такі спроби він назвав маніпулятивною контрабандою слів, адже наша головна зброя — правда.
Головний консультант головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, кандидат наук з державного управління Олександр Бухтатий зазначив, що в «Державній доктрині інформаційної безпеки», підписаній Президентом 25 лютого цього року, сказано, що застосування Російською Федерацією технологій гібридної війни перетворило інформаційну сферу на ключову арену протиборства. Ворог використовує найновіші технології впливу на свідомість громадян, спрямовані на розпалювання національної і релігійної ворожнечі, пропаганду агресії. За словами столичного чиновника, в таких умовах значно зростає роль регіональної комунальної преси, якій люди довіряють найбільше. В Україні триває роздержавлення місцевих ЗМІ, але не скрізь влада сприяє цьому процесу. Колеги жваво обговорювали ситуацію з ківерцівською районною газетою «Вільним шляхом» та свавілля керівників районної ради, які незаконно звільнили редактора Марію Хітько, кількох працівників, й призначили свого «слухняного» очільника видання, а судові рішення у цій справі не виконуються. Керівник інтернет–сайту «Західний інформаційний фронт» Юрій Кметь навіть запропонував з цього приводу звернутися до Президента, як гаранта Конституції.
Представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у Львівській області Петро Цеголко зауважив, що проти нас працюють не лише російські видання. Часто й польські ЗМІ перетворюються на прокурора, недруга чи суддю. Тому він закликав усіх журналістів закінчити самопоборювання й працювати на спільну ідею.
Над поширенням ліцензійного вітчизняного радіо і телебачення активно працює директор ТОВ «Телемережі України» Петро Семерей. Він розповів, що їхнє підприємство встановило в селі Чонгар вежу й почалася трансляція програм на південні райони Херсонської області та анексований Крим. Зараз також тривають монтажні роботи аналогічної споруди висотою 134 метри біля Луганська. Об'єкт планують завершити до Дня Незалежності. Не забуває Петро Семерей і про земляків. Біля села Копань Демидівського району Рівненщини споруджують телевежу, завдяки якій три південні райони сусідньої області — Демидівський, Радивилівський, Млинівський, та прилеглий до них Горохівський — Волинської — зможуть приймати якісні сигнали українських каналів та FM-радіостанцій.
Керівник прес-служби Оперативного командування «Захід» Збройних сил України полковник Анатолій Прошин розповів про ситуацію з фронтовою пресою. Нині лише три бойових бригади мають свої видання: 14-та Володимир-Волинська — газету «Волинський щит», 24-та Бердичівська – бюлетень «Залізна воля» та 128-ма Мукачівська — газету «Пліч-о-пліч». Він звернувся до регіональних журналістів з проханням підтримати пресу, яку читають наші захисники на фронті.
Важлива роль у формуванні української ідентичності належить книгам. Уже не перший рік про маловідомі постаті вітчизняної історії пише художньо-документальні дослідження прозаїк та публіцист Іван Корсак. У своєму виступі «Письменницьке слово в обороні України» він акцентував увагу на тому, що російські агресори не лише окупували частину нашої землі, але й крадуть нашу історію. Маємо цьому не лише чинити опір, а й давати гідну відсіч. Що письменники і журналісти й зобов’язані робити своєю зброєю — Словом!


 

Telegram Channel