Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Воротнівському заказнику діятиме лісовий кордон

Волинь-нова

У Воротнівському заказнику діятиме лісовий кордон

А лісники житимуть просто на його території, щоб господарювати й охороняти тутешні діброви

Сергій НАУМУК



Воротнівський заказник у Луцькому районі відомий дубово–грабовими лісами. На площі 600 гектарів росте близько 700 видів рослин. Водяться лисиці, кабани, косулі, бобри, борсуки та інші тварини. У заказнику є єдина на Волині ділянка дубів, яким понад 300 літ.



Після завершення робіт в’їзд для автомобілів сюди заборонять. Зате пішки чи велосипедом можна залюбки прогулятися.



Минулого року лісівники розпочали капітальне оновлення бази лісництва. Одразу помітно, що дорога новенька, з обмежувальними стовпчиками. Після завершення робіт в’їзд для автомобілів сюди заборонять. Зате пішки чи велосипедом можна залюбки прогулятися.


— Після дощу або взимку сюди було неможливо доїхати, бо ґрунт глинистий. Вирішили збудувати лісову дорогу довжиною 1,7 кілометра. Вартість її близько 300 тисяч гривень. Інші роботи потягнули вже 1 мільйон гривень. Усе це власні кошти підприємства, а не з бюджету, – розповідає директор ДП «Ківерцівське лісове господарство» Анатолій Іщик. – Роботи почали навесні минулого року. Спочатку вирішили упорядкувати садок. Викорчували близько двох десятків старих плодових дерев. Тепер доглядаємо молоді яблуні, груші, сливи, черешні та абрикоси.
У Воротнівському лісництві цьогоріч посадили також 2 гектари горіха чорного (поза межами заповідника). Лісівники хочуть відновити знамените колись урочище Ярмарківщина, де було чимало різних дерев, незвичних для лісу: яблуні, алича, горіхи чорні, липи.
Біля садка заклали лісову пасіку. Зі Звірівського лісництва перевезли 20 вуликів. Спорудили будинок для бджоляра та для апітерапії. Тож незабаром у Воротневі стане доступним цей вид лікування. На пасіці порядкує Іван Онищук. Він лише місяць працює у Воротнівському лісництві, але бджолярство знає з дитинства.
Поруч ремонтують дім.
— Тут ще за Польщі був так званий лісовий кордон, – показує директор ДП «Ківерцівське лісове господарство». – Ми відремонтуємо будинок, і в ньому постійно житиме лісник: господарюватиме й охоронятиме ліс. Ще один такий лісовий кордон є з іншого боку бази.
Відновлюють і стару контору лісництва. Поруч на березі ставка зводять будинок рибалки. Споруда з колод накрита очеретом, тож виглядає просто шикарно.
— Якщо облаштуємо ставки, то буде любительське рибальство. Наразі маємо один без води, бо дамба знищена настільки, що не здатна втримати воду. Зате чотири ставки почистили і запустили коропа, товстолоба, білого амура, плотву, щуку, – перелічує Анатолій Андрійович.
На території заказника — три джерела. Одне з них, так звану Холодну криницю, вже облагородили: проклали доріжку, зробили дерев’яну цямрину та поміст, споруджують стоянку. Будуть ще й лавочки та наочна агітація щодо збереження природи.
Колись це було потужне джерело. Вода через рівчаки наповнювала ставки. У 1980–і роки вбили трубу, щоб вода йшла через верх. Очевидно, щось порушили – і джерело замулилося. Тепер хочемо відновити, щоб у будь–яку пору туди можна було підійти і напитися холодної джерельної води, – каже про плани Анатолій Іщик.



Наш гід — Анатолій Іщик.



Іван Онищук знає бджолярство з дитинства.



Ось у такому будинку скоро оселиться лісник.

Telegram Channel