Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як козачата у Швеції голи забивали

Волинь-нова

Як козачата у Швеції голи забивали

А також молоко пили та цукерки купували

Юні футболісти Дитячо-юнацької спортивної школи № 2 міста Луцька повернулися з Гетеборга, де брали участь у світовому юнацькому чемпіонаті з футболу — Gothia Cup (Кубок Готії). Його щороку організовує шведська інтернаціональна компанія SKF, відповідно участь у турнірі луцьких підлітків профінансувало ПрАТ «СКФ Україна» (колишній «Луцький підшипниковий завод»). Як розповів генеральний директор компанії Володимир Цибульський, загалом переліт, страхування, проживання, харчування та спорядження «потягнули» на 661 тисячу гривень



Сергій ХОМІНСЬКИЙ



З Луцька — до Києва, звідтіля літаком на Стамбул, а вже з Туреччини — переліт у Гетеборг, який на кілька днів перетворився на столицю світового юнацького футболу.
У цьогорічному турнірі (який організовує компанія SKF з 1975 року) взяло участь 1763 (!) команди, які представляли 82 нації з різних континентів (загалом 41440 гравців, 30 відсотків з яких — дівчата). На 110 футбольних полях вони провели 4349 матчів, у яких забили 19081 гол! Ну а на церемонії відкриття найбільший стадіон Швеції — «Уллеві» — був забитий по самісіньку зав’язку! Одним словом, «синьо–жовта» Швеція — це вам не «синьо–жовта» Україна, де на матч Прем’єр–ліги може зібратися менше тисячі глядачів…



Молодші посіли у своїй групі друге місце і потрапили у плей-оф А, де дійшли аж до стадії чвертьфіналу. Тобто увійшли до вісімки найсильніших з-поміж 125 команд своєї вікової групи!



Проте юних футбольних талантів у нас не бракує! Дві з цієї сили–силенної команд–учасниць турніру представляли саме наш Волинський край! Луцькі хлопці 11 та 12 років билися в Гетеборзі, як відважні левчуки!
Молодші посіли у своїй групі друге місце і потрапили у плей–оф А, де дійшли аж до стадії чвертьфіналу. Тобто увійшли до вісімки найсильніших з–поміж 125 команд своєї вікової групи!
Особливо пам’ятним видався матч з юними канадійцями. Українці вели 2:0. Проте згодом двічі пропустили — 2:2. Збігали останні секунди поєдинку, у повітрі вже вчувався запах серії пенальті, проте волиняни одержують право пробивати штрафний! До м’яча підходить капітан команди Михайло Хомич. Потужний удар у дев’ятку — гол і перемога!!!
Окрім цих зрозумілих і цілком дорослих емоцій, Михайло поділився й іншими — ще майже дитячими враженнями:
— У Швеції все було чудово! Ходили по магазинах, купляли солодощі. Але багато не брали: не через те, що грошей не було, — просто в сумку не влазило!
А мама Михайла — пані Олена Хомич — зізнається: Швеція ще й навчила сина… пити молоко. У Гетеборзі хлопець на кожному кроці бачив — замість автоматів з газованою водою — пристрої з продажу «на розлив» саме цього продукту, який користувався величезною популярністю в юних шведів. Тож, повернувшись до Луцька, Мишко заявив:
— Відтепер — ніякого лимонаду! Питиму лише молоко!
Достойно виступила і команда 12–річних лучан. Посівши у своїй групі третє місце, вони вийшли у плей–оф В, де зуміли дістатися аж до півфіналу.
— В одному з матчів після першого тайму ми програвали 0:1, — розповідає капітан команди Станіслав Пасічник. — Проте суперники недозволеним прийомом «зламали» одного з наших товаришів. Це нас розсердило — тож ми «заклепали» їм чотири штуки підряд!
Натомість тренер хлопців з луцької ДЮСШ № 2 Михайло Мельник захоплюється фантастичними умовами, які створені у Швеції для розвитку дитячо–юнацького футболу:
Якби іноземці побачили, на яких полях тренуються діти в Україні, — вони б злякалися… Та попри це, наші вихованці продемонстрували класну гру, величезне бажання і пристойний результат!


 

Telegram Channel