Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Блаженніший Онуфрій нас хоче повернути у вчорашній день?

Волинь-нова

Блаженніший Онуфрій нас хоче повернути у вчорашній день?

Нещодавно Україна отримала безвіз, і тепер власники біометричних закордонних паспортів мають змогу вільно подорожувати країнами Євросоюзу. Однак цими днями Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій попросив Президента Петра Порошенка відновити випуск цих документів без біометричних даних. Як ви сприйняли таку новину і чи зменшаться тепер черги до так званих паспортних столів?


Валентин МАРЧУК,
протоієрей, голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ МП (м. Луцьк):
— Суть звернення полягає в тому, що люди хочуть мати альтернативу. Якщо хтось із вірян не виробить біометричного паспорта, бо не бажає для себе духовних проблем, він має право на інший документ. Подібна ситуація була з ідентифікаційними кодами. Тоді багато людей, в тому числі бізнесменів, не прийняли їх, і держава запропонувала інший шлях. Схожа ситуація склалася сьогодні. Чимало вірян не хочуть біометричних паспортів. Це їхнє право. Тому вони звернулися до Предстоятеля, а він у свою чергу до Президента, щоб людям запропонували альтернативу.


 



Владика МИХАЇЛ,
митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП (м. Луцьк):
— Думаю, на черги в паспортних столах це звернення ніяк не вплине. Щодо власне біометричних документів, у них немає нічого поганого. Це просто дані про людину і не більше. Але російська церква продовжує політику залякування, яка велася впродовж усього ХХ століття. Спекулюючи на релігійних почуттях, кожну технічну новацію вона прив’язує до останніх днів світу. Коли в СРСР вводили паспорти, віряни не хотіли їх отримувати. У паспортах з’явилася нумерація — і з нею також велася боротьба. У 1990–х роках піднялася хвиля відмови від ідентифікаційних кодів. Тепер почалася історія з біометричними паспортами. Сказане не означає, що можна нехтувати попередженнями Святого Письма про кінець світу. Все написане у Біблії збудеться, однак сьогоднішні події не є ознакою останніх днів. Але держава за будь–яких нововведень повинна зважати на вірування людей і не зазіхати на свободу особи.



Ця заява глави Московського патріархату стосується не українських біометричних паспортів, а більшою мірою вимоги української влади до росіян використовувати біометричні паспорти. Це такий дзеркальний хід для того, щоб нейтралізувати цю вимогу.




Володимир ФЕСЕНКО,
політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» (м. Київ):
— Не Предстоятель УПЦ МП вирішує питання державної політики. Він може просити, але законодавчі рішення ухвалює Верховна Рада України, у межах своєї компетенції виконавча влада – уряд і Президент. Так що позиція Московського патріархату — це одне, а рішення державної влади — інше. Активна паства УПЦ МП не численна. Якщо ці люди будуть прислухатися до закликів отця Онуфрія, не захочуть відвідувати Європу, користуватися біометричними паспортами — це їхнє право. Вони самі себе обмежують. Але на поведінку абсолютної більшості українців, особливо тих, які схочуть скористатися спрощеним варіантом, це не вплине.
Свого часу були протести віруючих проти ідентифікаційного коду, який використовується у фіскальній системі, соцслужбах. Це ознака сучасного світу, інструмент, який спрощує стосунки між громадянами і різними державними органами. Тоді це ніяк не позначилося на державній політиці, тому і нині я не очікую ніяких змін.
Ця заява глави Московського патріархату стосується не українських біометричних паспортів, а більшою мірою вимоги української влади до росіян використовувати біометричні паспорти. Це такий дзеркальний хід для того, щоб нейтралізувати цю вимогу.


 



Володимир ЛИТВИНЮК,
судинний хірург Волинської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України (м. Луцьк):
— Думаю, навряд чи Президент зважить на це прохання і задовольнить його. Я особисто не бачу жодної загрози в тому, що в мене буде біометричний паспорт. Щороку намагаюся хоч раз поїхати за кордон на конференцію чи симпозіум із проблем судинної хірургії. Нещодавно гостював у дочки в Німеччині. І я давно переконався, що ми мусимо жити за правилами, які склалися у більшості цивілізованих країн світу. Власники біометричних паспортів внесені у загальну базу даних, що може перекрити кисень для тих, хто порушує закони. А для людей чесних небезпеки нема, це можуть підтвердити громадяни інших країн, які справді можуть вільно подорожувати.
Ну а українці, на жаль, у цьому обмежені. Навіть якщо оформлять біометричні паспорти. Причина у нашій бідності, у відсутності в людей грошей. Ось у чому корінь зла, а не в тому, який документ для виїзду треба мати. Черги за біометричними паспортами не зменшаться, адже наші співгромадяни змушені їхати за кордон не подорожувати, а працювати.


 



Микола СОБУЦЬКИЙ-старший,
голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині (с. Коршів Луцького району):
— Якщо коротко, то така заява — це намагання повернутися в лоно «руского міра». Якщо біометричний паспорт відкриває дорогу у європейський світ, то Онуфрій хотів би нас повернути у вчорашній день. Таке моє бачення. І мова тут не про черги, а про те, щоб будь–яким чином зупинити наш рух у Європу.


 


 



Ганна ГЕРМАН,
народний депутат України V-VІІ скликань (м. Київ):
Блаженніший Онуфрій зробив це за наполяганням вірян. Нині багато з них мають саме таку позицію. На прохання людей блаженніший і звернувся до Президента. Я думаю, що це обов’язок пастиря — виконувати їх і реагувати на звернення віруючих.


 


 


 


 


Ігор ГУЗЬ,
народний депутат України (м. Луцьк):
— Це якийсь маразм. Ми живемо у цивілізованому світі і порушувати такі питання — не зовсім адекватно. Інші релігійні спільноти подібних заяв не роблять. Тому мені здається, що це якісь маніпуляції громадською думкою. Не бачу жодних проблем у запровадженні біометричних закордонних паспортів і думаю, що держава не має зважати на такі заяви. Біометричні паспорти є загального зразка і не порушують релігійні переконання будь–якого громадянина України. А зменшувати черги треба далеко не цим, а іншими механізмами.


 



Юрій ПАВЛЕНКО,
народний депутат України від «Опозиційного блоку» (м. Київ):
— Я не чув цієї заяви блаженнішого, тому мені важко її коментувати. Думаю, вона жодним чином не вплине на черги у паспортні столи. Адже за межі країни виїжджали лише відсотків 15 українців, а близько 60 не були далі свого району. Тема безвізу – важлива, але вона майже не стосується більшості наших співвітчизників. Водночас я нещодавно звернувся до Міністерства юстиції із запитом: «Чому перестали видавати паспорти старого зразка», зокрема для дітей, які набувають відповідного віку. Це право людини – обирати той паспорт, який вона хоче мати, звісно, для громадян нашої держави – український.


 



Ольга БУЛКОВСЬКА,
власний кореспондент газети «Урядовий кур’єр» (м. Луцьк):
— Такі прохання, м’яко кажучи, дивують, бо церква в Україні відділена від держави, і якщо комусь не потрібен біометричний паспорт, він може сам із цим розібратися. Але оскільки звернення УПЦ МП все-таки з’явилося, думаю, воно містить або якийсь прихований намір, або є способом відволікти увагу від чогось значно важливішого. Особисто я подібні ситуації оцінюю негативно. Суспільство рухається вперед, технології удосконалюються і нечесно перешкоджати іншим використовувати новинки, які полегшують життя. Цього не повинні робити представники будь–якої церкви, незалежно від конфесії. Думаю, це звернення більшою мірою було розраховане на Схід України, де вплив УПЦ МП значно сильніший. Західняки краще знають, що таке Європа, які там заробітки і чому туди треба їхати. А так це ще одна спроба зазомбувати народ, що нічого доброго в подорожах до Європи немає. Така моя версія.


 



Михайло БЛИЗНЮК,
пастор, єпископ Волинського об’єднання церков християн віри євангельської (м. Луцьк):
— Не бачу євангельського підгрунтя, щоб відмовитися від отримання біометричних паспортів. «Знак звіра і число», яким окремі люди мотивують своє рішення не брати документ, не є підставою для цього. Ідентифікації особи не треба лякатися. Люди, які бояться Бога, не переступлять закон і не будуть страшитися отримати біометричні паспорти. Тож не бачу жодних перепон для їхнього запровадження. Ці документи, зокрема оцифрована інформація про власника, сприятиме ідентифікації особи при перетині кордону. Тож це позитивний факт: люди мають змогу подорожувати, бачити, як живуть у Європі, знайомитися з культурою, історією різних країн.
Правда, отримати біометричний паспорт поки що складно. Розповідали, що великий ажіотаж навколо цього. Але це на перших порах, поки не відлагодили процес видачі, не зменшилася кількість охочих отримати їх. Зараз чимало українців вимушені їздити на заробітки, тож треба молитися, щоби Бог благословив Україну, запрацювала економіка і люди мали роботу вдома.


 



Сергій ФОМЕНКО («Фома»),
співак, фронтмен фольк-рок-гурту «Мандри» (м. Київ):
— Чесно кажучи, я не розумію, у чому вбачають проблему прихильники Московського патріархату. Не хочете біометричних паспортів — і не треба, сидіть тоді вдома, проповідуйте добре слово в країні, у якій живете. Натомість маємо стільки доказів того, що представники цієї релігійної гілки відверто співпрацюють із російським «царем», сплачуючи йому данину в казну. Що стосується того, чи зменшаться черги за біометричними паспортами — переконаний: ні! Подорожувати варто! Тому що, чим більше люди бачать, як живе вільний світ, тим краще працюватимуть у себе вдома. І, можливо, з часом знизиться і вартість квитків, аби дійсно можна було злітати на каву до Європи. Нам не потрібна «психологія тюрми», яку хочуть нав'язати.


 



Валентина ТУМАШ,
краєзнавець (с. Мутвиця Зарічненського району Рівненської області):
— Я не підтримую звернення Священного синоду УПЦ, яке оприлюднив митрополит Київський і всієї України Предстоятель Онуфрій до Президента з приводу біометричних паспортів. Чому ми маємо відмовлятися від цього документа? Це ж не наш якийсь особливий український винахід, а добре відома світова практика. Церква не повинна бути такою консервативною й розуміти, що все у світі змінюється і з сучасними документами нам буде значно легше подорожувати світом.


 


 



Петро САГАНЮК,
міський голова (м. Володимир-Волинський):
— Я навіть не звернув уваги на такі заяви і багато людей, думаю, теж. Треба молитися, аби війна на Сході скоріше закінчилася, а не втручатися у господарські справи держави. Вважаю таку позицію духовенства неправильною – у всьому світі люди користуються, а ми чому повинні відмовлятися? Безвіз Україні дали, значить потрібно дотримуватися і обов’язків, узятих на себе, зокрема і відцифровані дані про особу. Зрештою це право кожної людини – їздити чи ні, виробляти закордонний біометричний паспорт чи ні. Наразі цей документ користується попитом – люди займають черги з третьої ночі, щоранку бачу чоловік п’ятнадцять в очікуванні. Я сам ще не маю біометричного паспорта, хоч вся сім’я вже отримала, але як тільки черги зменшаться, піду оформлю.


 



Віталій ЗБАРАНСЬКИЙ,
заробітчанин (м. Устилуг):
— Я людина зовсім не релігійна, тому сприймаю будь-які обмеження, запропоновані різними конфесіями, вкрай негативно. Вважаю, що ця заява ніяк не вплине на кількість охочих скористатися можливостями безвізу. Адже у нашій країні тверезо мислячих людей значно більше, ніж релігійних фанатиків.


 


 


 



Андрій БОНДАРЧУК,
народний депутат України І скликання (м. Луцьк):
— Насамперед скажу, що ейфорію влади щодо безвізу, який вона кваліфікує як велику заслугу, я не схвалюю. За 26 років Україна втратила близько 10 мільйонів чоловік. Значну частину — через міграцію. Безвіз відкрив останній шлюз для її посилення.
Щодо просьби Онуфрія відновити випуск документів без біометричних даних, то це — такий собі метод прикриття канонічності УПЦ, як і звинувачення на адресу Київського патріархату у «неканонічності, неблагодаті». Владиці Онуфрію насамперед треба робити реальні кроки для подолання розколу українського православ’я. А УПЦ як складова частина РПЦ — церква агресора, всіляко перешкоджає цьому процесу, чим надихає ворога. Щодо біометричних паспортів, то, думаю, чесній, добропорядній людині не варто боятися, що внаслідок цього щось стане відомо про неї. Якщо Президент піде назустріч владиці Онуфрію і почнуть випускати документи без біометричних даних, то, напевно, черги у паспортних столах ще збільшаться.
Бліц провели
Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Людмила ВЛАСЮК, Мирослава КОЗЮПА, Євгенія СОМОВА,
Катерина ЗУБЧУК, Кость ГАРБАРЧУК, Сергій НАУМУК, Олег КРИШТОФ.



Довідка «Волині-нової»


Інформація, що вноситься до біометричного паспорта: назва держави, назва документа, ім'я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення строку дії документа, дата видачі документа, код уповноваженого суб'єкта, що видав документ, місце народження, відцифрований образ обличчя особи, відцифрований підпис особи.


 

Telegram Channel