Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Хотешівці проти об’єднаної територіальної громади з центром у Бузаках

Волинь-нова

Хотешівці проти об’єднаної територіальної громади з центром у Бузаках

до 15 серпня ваша громада має шанс добровільно утворити разом з іншими об’єднану територіальну громаду з центром у Бузаках

Як розповів Хотешівський сільський голова, якому селяни на минулих виборах уже втретє довірили цей відповідальний пост Володимир Маковецький в інтерв’ю газеті «Полісся»,  жителі сіл, які входять до Хотешівської сільської ради, категорично проти створення об’єднаної громади з центром у Бузаках.



Те, що від одних заберуть й іншим віддадуть, — це не реформа, це знищення органів місцевого самоврядування на селі. Щоб нові громади були фінансово спроможними, на їх теренах потрібно розвинути економіку, інвестувати кошти хоч у якесь виробництво



«Це один із кроків, який, я переконаний, сприятиме занепаду Хотешова, Котуша. Хотешів за часів Польщі завжди був адміністративним центром. Сьогодні, доки в селі не відновлено економіки, виробничих потужностей, наш населений пункт не готовий до приєднання». За його словами, населені пункти не готові об’єднуватися із Бузаками, бо новоутворена громада буде фінансово неспроможною забезпечити функціонування сіл.  А якщо сільрада залишиться у нашому селі, то ми зможемо самостійно  ефективно господарювати. Нещодавно ми написали з громадою проект, подали його на міжнародний конкурс “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” і виграли гранд, за кошти якого замінили вікна і двері у Хотешівській школі.


На думку Володимира Маковецького, головною вадою нинішньої реформи залишиться те, що нові об’єднані громади не матимуть, як і раніше, фінансової самодостатності, адже податкова база залишилася такою ж, як і була. А частка місцевих податків у місцевих бюджетах є мізерною. Основні податки будуть надходити до державного бюджету.


«Те, що від одних заберуть й іншим віддадуть, — це не реформа, це знищення органів місцевого самоврядування на селі. Щоб нові громади були фінансово спроможними, на їх теренах потрібно розвинути економіку, інвестувати кошти хоч у якесь виробництво», - каже Хотешівський сільський голова.

Telegram Channel