Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Нарешті служба зайнятості пішла «у люди»

Волинь-нова

Нарешті служба зайнятості пішла «у люди»

Аби дізнатись про потреби ринку праці

Громадські й тимчасові роботи вигідні безробітним і громаді. У цьому переконались журналісти під час брифінгу в обласному центрі зайнятості та прес-туру Луцьким і Горохівським районами


 


Євгенія СОМОВА



Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк зазначив, що основне завдання служби, яку очолює, — збільшення кількості вакансій, адже важливо не утримувати безробітних, а допомагати їм знайти роботу. Служба, в якій триває процес реорганізації, має стати сучасною сервісною структурою, яка оперативно реагуватиме на виклики ринку праці. Очільник центру зайнятості ознайомив журналістів із новаціями у його роботі. Серед основних — зміна підходу до профнавчання безробітних. Фахову перепідготовку тепер проводять лише на замовлення роботодавців. У результаті 96 відсотків тих, хто пройшов її, працевлаштовані. Нових форм набула і співпраця з партнерами. Фахівці служби тепер покидають кабінети і йдуть «у люди», аби дізнатися про потреби роботодавців у кадрах. Завдяки цьому з’явилося більш як 500 додаткових вакансій. А загалом станом на 1 липня цього року в базі даних центру їх є 2 672. Це на 700 більше, ніж на цю дату минулого року.
Роман Романюк зазначив, що ефективніше застосування індивідуального підходу у наданні послуг незайнятим громадянам дало змогу більшій кількості осіб працевлаштуватися. Причім ще до надання статусу безробітного. Фахівці служби стали ширше використовувати й електронні засоби. Спілкування безробітних із роботодавцями по скайпу, розміщення відеорезюме на каналі Youtube дало змогу їм краще «побачити» потенційного працівника, сприяло швидшому працевлаштуванню людей. Активніше служба зайнятості пропонує і таку послугу, як громадські роботи, що не потребують спеціальної кваліфікації, освіти. Людина, яка погодилася на них, отримує робоче місце на термін до 180 днів та заробіток, водночас за нею зберігається допомога з безробіття. Фінансуються вони за принципом 50х50. Половина витрат іде із місцевого бюджету, друга — з центру зайнятості. Цьогоріч обласна служба зайнятості передбачила на громадські роботи значно більше коштів, ніж торік, — майже 2 мільйони гривень. Приблизно стільки ж і місцеві бюджети. Серед громадських робіт Роман Романюк виокремив упорядкування придорожніх смуг, що створює позитивний імідж Волині. Проект реалізується спільно зі Службою автомобільних доріг.
Зазначимо, що вже укладено 126 договорів на організацію громадських робіт з упорядкування придорожніх смуг. Залучено до них 288 безробітних. Загалом у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяло участь на 11 відсотків більше осіб, ніж за відповідний період торік. Як сільради використовують цю послугу, журналісти мали змогу побачити, побувавши у кількох із них.



Серед громадських робіт Роман Романюк виокремив упорядкування придорожніх смуг, що створює позитивний імідж Волині.



У селі Гірка Полонка Луцького району місцевий безробітний Степан Демків косив траву і бур’яни поблизу зупинки автомобільного транспорту. Чоловік розповів, що працює на громадських роботах уже четвертий рік, бо це вигідно. Адже отримує зарплату в сільраді і з обліку в центрі зайнятості його не зняли і ще й виплачують допомогу по безробіттю. Задоволена й Любов Копанчук, котра з квітня трудиться на впорядкуванні території села.
— Суспільна робота — це вигідна і корисна для всіх справа, — каже сільський голова Ніна Симонович, яка вже не перший рік запрошує працівників із центру зайнятості. — Ми отримуємо робочу силу і впорядковані об’єкти, економимо бюджетні кошти, а безробітні мають зарплату.
Завдяки громадським роботам вдалося чимало зробити для благоустрою сіл, що входять до сільради. Тож у бюджеті тут щорічно передбачають кошти на ці потреби. Цьогоріч, скажімо, виділили 46 тисяч гривень.
А ось Пустомитівська сільська рада, що в Горохівському районі, уперше виділила на організацію громадських робіт 2 000 гривень. Але, як зазначив її очільник Ярослав Зеленський, переконавшись у їхній ефективності, планують при внесенні до бюджету змін додати ще 5 000 гривень.
На громадських роботах тут трудяться шкільні кочегари, котрі після завершення опалювального сезону стали безробітними. Того дня вони обкошували придорожню смугу на львівській трасі.
Ось уже 10–й рік використовують працю безробітних на громадських роботах і в Терешківцях. Сільський голова Тамара Войтович переконалася, що це вигідно громаді. Адже із двох запрошених працівників — один обходиться безплатно. Тут також ми зустріли групу чоловіків, які обкошували придорожню смугу. Ще двоє жінок виполювали бур’яни на квітнику біля обеліска загиблим воїнам. Люди дякували сільському голові за надану роботу. Тамара Войтович повідомила, що в бюджеті заклали 10 тисяч гривень на громадські роботи. З початку року 17 безробітних були охоплені ними. Голова планує залучати їх і для проведення внутрішніх робіт у ФАПі.


 

Telegram Channel