Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Їжте» воду, пийте кисіль і приготуйте струганину

Волинь-нова

«Їжте» воду, пийте кисіль і приготуйте струганину

Шлунок людини щодня піддається різним випробуванням і не завжди виходить з них переможцем. Наслідком стає гастрит, від якого страждає майже половина населення нашої країни

Іван СЕРГІЙЧУК,
реабілітолог



Пригадую, як мій дідусь, народний лікар із села Бірки Любешівського району, світлої пам'яті Іван Прокопович Довгун застерігав, що гастрит значно гірше піддається лікуванню, коли у людини — підорва, вона підвереджена. Подібні випадки були і у моїй практиці. На жаль, таких хворих є дуже багато. Мануальна терапія живота дає змогу вправити органи черевної порожнини, у пацієнтів поліпшується самопочуття, позбутися гастриту стає легше.



Гастроентеролог призначить необхідні препарати, порадить дієту. Але досвід свідчить, що і засоби народної медицини успішно доповнюють лікування.



Це захворювання — «розплата» за неправильне харчування, надмірне захоплення алкоголем, паління, безконтрольне вживання деяких ліків, перебування в стані тривалої емоційної напруги тощо. Недуга буває гострою і хронічною. Як правило, гострий гастрит характеризується сильними больовими відчуттями у верхній частині живота, нудотою, блювотою, слабкістю і запамороченням.
Хронічний характер хвороби іноді є результатом подальшого розвитку гострого гастриту, проте частіше розвивається під впливом різних несприятливих факторів: вживання гострої, грубої, занадто гарячої чи холодної їжі, поганого її розжовування, харчування всухом'ятку. Основними ознаками гастриту є тягнучий біль під ложечкою, відрижка, неприємний кислий запах із рота, відчуття швидкого насичення і переповнення шлунка під час застілля, зниження апетиту. Ігнорування цих симптомів може призвести до виразки шлунка. Тому за перших тривожних «дзвіночків» необхідно звертатися до гастроентеролога.
Рекомендую також дотримуватися простих правил, які допоможуть швидше справитися з хворобою. Вранці перед сніданком треба обов’язково прогулятися, зробити фізичні вправи. Наші діди–прадіди перш ніж приступати до трапези, спочатку поралися по господарству, тим самим «заводили» свій організм і їжа краще засвоювалася. Іван Прокопович завжди казав: «Краще сім разів на день поїсти, аніж один раз — переїсти». За столом спина повинна бути прямою, щоб «ложка ішла до нас, а не ми до ложки». Повільно і старанно, без поспіху пережовуйте їжу, не вечеряйте перед сном «під зав'язку».
Гастроентеролог призначить необхідні препарати, порадить дієту. Але досвід свідчить, що і засоби народної медицини успішно доповнюють лікування.
Еліксиром здоров'я є джерельна вода. Її треба пити маленькими ковточками натщесерце. Старі люди колись, кажуть, «їли» воду, смакуючи.
Сирі свіжі домашні яйця здавна використовуються для лікування захворювань шлунково–кишкового тракту. Вони обволікають поверхню запаленого органа, захищаючи від подальшого пошкодження, живлячи корисними речовинами і мікроелементами. Пити по 1 сирому яйцю на голодний шлунок за годину до прийому їжі.
Лікування гастриту насінням льону. Його цінність полягає в наявності багатьох поживних речовин і органічних сполук, унікальний склад яких сприяє оздоровленню організму. Завдяки вмісту полісахаридів відвар насіння має обволікаючу дію і, потрапляючи в організм, знімає запальний процес, збирає на себе всі токсини, виводячи їх назовні.
Струганина з яловичини. Придбайте 400—500 грамів якісного свіжого м'яса, покладіть у морозильник. Щоранку натщесерце за 5—10 хвилин до сніданку відрізайте смужечку товщиною 2—3 мм (так, щоб вона просвічувалась). Покладіть на язик і висмоктуйте до тих пір, поки не залишаться тільки тверді волокна, які треба пережувати і проковтнути.
Готуйте вівсяний кисіль. Він корисний не тільки для тих, хто має гастрит, а й для людей із багатьма захворюваннями травної та сечовидільної систем. Кисіль рекомендують при виразці шлунка, ентероколіті, циститі, нирково–кам'яній хворобі. Напій нормалізує травлення, знімає біль і запалення, знижує ризик появи рецидиву.
м. Луцьк.


 

Telegram Channel