Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пологи, які провели рівненські лікарі, вивчатимуть навіть закордонні медики

Волинь-нова

Пологи, які провели рівненські лікарі, вивчатимуть навіть закордонні медики

Людмила Михайлицька з Томашгорода, що на Рокитнівщині, наважилася народити дитину після того, як у 2012–му році пережила трансплантацію нирки — донором була мама. Медики зазначають: випадок унікальний, адже навантаження на цей орган під час вагітності в кілька разів вище від норми

Мирослава КОЗЮПА



Шлях до материнства сільської жінки був довгим і багатостраждальним. Після складної операції Людмила разом із чоловіком кілька років терпляче чекали дозволу лікарів на народження дівчинки.
Вагітність у жінок із трансплантованою ниркою протікає складно і може мати багато ризиків. Таким людям доводиться пожитттєво приймати спеціальні препарати для пригнічення імунітету, щоб організм не відторгнув чужий орган. Та і достатнього досвіду в цій справі не лише українські, але й закордонні медики не мають — відомі лише 2–3 подібних випадки в нашій країні і поодинокі у світовій практиці.



« Вагітність у жінок із трансплан­тованою ниркою протікає складно і може мати багато ризиків. »



Та попри серйозну небезпеку для власного життя і життя свого малюка, Людмила все ж наважилася на вагітність.


Жінка зізнається: так хотіла відчути щастя материнства, що не боялася ані пологів, ані ускладнень. Каже, рішення прийняла усвідомлено.
– Я дуже хотіла дитину та знала, що йду на ризик. Але, дякуючи Богу, вагітність пройшла легко. Для мене це стало справжнім подарунком долі, для чоловіка – сюрпризом на день народження.
Хоча під кінець терміну вагітності виникли серйозні проблеми.
– Щоб урятувати пацієнтку, довелося робити кесарів розтин, – розповідає завідувач анестезіологічного відділення Рівненського перинатального центру Віктор Дрозд. – Їй давали медикаменти, щоб запобігти відторгненню нирки. Однак ці препарати спричиняють порушення мікроциркуляції та згортання крові. У пацієнтки стався ішемічний інсульт. Непросто було і медикам. Вони розуміли, що пересаджена нирка розміщується атипово – у незвичному для неї місці, тож при оперативному втручанні існує ризик пошкодити її, відтак може виникнути кровотеча. Оперувала особливу пацієнтку безпосередньо головний лікар Рівненського перинатального центру Вікторія Єнікеєва.
Під час пологів у Людмили сильно підвищився тиск, його постійно доводилося збивати. Ситуація була надзвичайно складною. Проте рівненським медикам вдалося стабілізувати стан і успішно завершити операцію.



Оперувала особливу пацієнтку безпосередньо головний лікар Рівненського перинатального центру Вікторія Єнікеєва.



– Немовля абсолютно здорове – 3,4 кілограма, зріст 55 сантиметрів. У жінки тиск нормалізувався. Вона їсть, говорить – усе відповідає нормальному післяопераційному періоду, – розповідає заступник головного лікаря Рівненського перинатального центру Степан Лічнер, який теж брав участь в операції.
Певний час породілля ще перебуватиме під наглядом медиків — їй потрібно пройти курс лікування, який підтримає пересаджену нирку, а вже за кілька днів її заберуть додому люблячий чоловік і рідні.
Як повідомило «Радіо ТРЕК», Людмила Михайлицька – перша на Рівненщині породілля з донорською ниркою, тому лікарі без перебільшення вважають її своєю гордістю. Кажуть, цей випадок став показником досвіду місцевих фахівців, тож тепер можуть ділитися ним навіть із закордонними колегами.


 

Telegram Channel