Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Про рятівні сироватки міністр не говорила…

Волинь-нова

Про рятівні сироватки міністр не говорила…

Чим лікувати хворих від ботулізму, правця, дифтерії, сказу, тяжких форм малярії?.. Як надавати допомогу потерпілим від укусів змій? Лікарі, пацієнти та їхні родичі хотіли б почути відповідь на це запитання, однак очільниця галузі охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка цими днями побувала в Луцьку на фестивалі «Бандерштат», під час свого виступу дражливої теми не порушувала

Оксана Кравченко


Поки столична гостя розповідала, як бореться за медичну реформу, до обласної дитячої лікарні привезли 16-річного хлопця, якого вкусила змія. Підліток із села Котів Ківерцівського району босоніж косив траву неподалік дому.



На жаль, стратегічного запасу сироваток на випадок подібних ситуацій в Україні нині нема.



Раптово відчув біль у нозі, а потім побачив характерні сліди укусу. Потерпілий звернувся у місцевий ФАП, фельдшер викликала «швидку». Хворого госпіталізували у відділення анестезіології, стан його був важким.
На жаль, стратегічного запасу сироваток на випадок подібних ситуацій в Україні нині нема. Міністерство охорони здоров’я, констатуючи неув’язки з реєстрацією і закупівлею необхідних препаратів, переклало проблему на плечі пацієнтів і лікарів. Ось і цього разу довелося батькам шукати сироватку, купувати її за власний кошт, було згаяно час, а в таких випадках дорога кожна година.
На вчорашній день хлопець ще залишався в реанімації. Як розповів завідувач відділення Юрій Радчук, лікарі проводять додаткові обстеження, роблять усе можливе, щоб хворий швидше одужав.
Укуси змій на Волині — не рідкість. Дякувати Богу і фахівцям відділень анестезіології, смертельних випадків останнім часом не траплялося. Але лікарі сьогодні стають заручниками і при захворюванні людей на правець, ботулізм, сказ, інші небезпечні недуги. За словами заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валерія Руцького, заявку на забезпечення лікувальних закладів необхідними сироватками подали у МОЗ вчасно, проте коли надійдуть препарати — не відомо.


 

Telegram Channel