Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Петре Олексійовичу, а пересісти на підводу і проїхатися нашими селами — слабо?

Волинь-нова

Петре Олексійовичу, а пересісти на підводу і проїхатися нашими селами — слабо?

Президента України бачимо не лише за кермом БТРа чи комбайна, він уже не вперше буває в ролі другого пілота бойових винищувачів, продемонстрував це і минулої суботи напередодні Дня Повітряних сил. Як ви сприйняли такий його крок? Що ще має зробити Петро Порошенко, щоб здивувати вас особисто і всіх українців?


Микола ВЕЛЬМА,
головний редактор газети «Вісті Ковельщини», заслужений журналіст України  (м. Ковель):
— Я не схвалюю таких екстравагантних вчинків, бо вони не додають авторитету, особливо главі держави. У цьому випадку не треба копіювати російського агресора Володимира Путіна, який теж десь там літає чи вихваляється, що рибу в річці ловить, то ще чимось таким займається. Щоб здивувати українців, потрібно навести порядок у своїй країні, покращити рівень життя людей, аби вони не жили від зарплати до зарплати, завершити війну, провести дострокові вибори до Верховної Ради, яка своїми вчинками себе повністю дискредитувала і не гідна вирішувати долю цілої країни.


 



Я б радив Петру Олексійовичу, буваючи в областях, сісти, наприклад, за кермо одного з найстаріших санітарних драндулетів, що ними їздять українські медики.




Ірина ФАРІОН,
народний депутат України VII скликання (м. Львів):
– Імітатори мають вагу в такому суспільстві, де більшість такі ж імітатори. Свого часу щось подібне робив Путін. Він був відображенням більшості свого суспільства. А відображенням української дійсності є Порошенко. Для нього Україна — одна з ігор, у яку він грає як бізнесмен. Він грає у купівлю банків, приміщень для «чоколядових» фабрик, а тепер розважається ще й у такий спосіб. І ця людина в силу своїх повноважень є головнокомандувачем. Тільки чого? Висновок: на такого імітатора тільки імітатори й заслуговують. Чим може мене така людина здивувати? Нічим! Він вірний своєму образу: митаря, бариги, україноненависника. Тому щасливої дороги, тільки не в небо.


 



Любомир ВАЛІХНОВСЬКИЙ,
завідувач хірургічного відділення Турійської ЦРЛ, заслужений лікар України (смт Турійськ):
— Я б радив Петру Олексійовичу, буваючи в областях, сісти, наприклад, за кермо одного з найстаріших санітарних драндулетів, що ними їздять українські медики. Якби Президент побачив, яким «антикваріатом» забезпечені лікарі на місцях, то, можливо, знайшлися б кошти на оновлення транспорту. А ще мене особисто і всіх українців здивувало б, якби наші можновладці лікувалися у тих лікарнях, де й звичайні громадяни, а не в закордонних клініках.
Безперечно, Президент — обличчя держави, він має право демонструвати досягнення України. Так роблять і глави інших країн. Але при цьому Петру Олексійовичу необхідно не з чужих слів знати, чим живе простий народ, що його хвилює, які проблеми негативно позначаються на обороноздатності країни, що думають і переживають наші захисники на Сході. Знищити прірву, яка існує між верхівкою влади з її непомірними статками й комерційними інтересами і зубожілими рядовими українцями, — оце був би крок, який усі оцінили б. Чи, скажімо, якби Президент «вибив» для України летальну зброю, щоб ніхто на нашу землю не зазіхав. Це важливіше, аніж просто побути в ролі пілота бойового винищувача.


 



Ігор ПОЛІЩУК,
радник луцького міського голови (м. Луцьк):
— Я сприймаю це як абсолютно невдалий піар-хід, який приніс більше мінусів, ніж плюсів. Сьогодні ВПС України не беруть участі у конфлікті на Сході. Принаймні результатів того, що вони там присутні, немає. Це по-перше. По-друге, наші Повітряні сили фінансуються погано — лише 38 мільйонів доларів на галузь, яка дуже дорога і потребує набагато більше коштів. Тому я не розумію, що саме хотів показати Президент. Мабуть, те, наскільки потужна наша армія. Але насправді справи не такі хороші, ВПС перебувають не в найкращому стані.
Вважаю, що завдання керівника держави — не дивувати, а працювати над тим, аби в країні впроваджувалися реформи, дотримувалися законів, були ефективними правоохоронні органи, покращувалися позиції на міжнародній арені, а люди з упевненістю дивилися в майбутнє. На жаль, сьогодні маємо рекордну за всі роки незалежності трудову міграцію у прикордонних областях. Багато людей, особливо молодих, не бачать майбутнього в Україні. З цим треба боротися. Адже у короткостроковій перспективі наслідки такої тенденції нібито не помітні. А в довгостроковій ми втратимо трудовий потенціал.


 



Майя МОСКВИЧ,
боєць полку поліції особливого призначення «Миротворець» (м. Луцьк):
— Не дуже слідкую за тим, що робить Петро Порошенко, але думаю, що це нормально, коли в умовах війни Президент країни намагається бути в темі і демонструє таким чином, що він не відірваний від суворої реальності. Звичайно, глава держави не може бути на передовій, але, сідаючи в танк чи літак, — це вже йому плюс.
Я би здивувалася, якби відмінили антидемпінгове мито на ввезення автомобілів, якби зарплати українців підняли до європейських, якби розробили план наступальної операції, щоб вигнати російських загарбників з України. Звісно, такі речі не повинні викликати подив, бо є прямим обов’язком влади, проте, думаю, вражена була б не тільки я.


 



Людмила КИРДА, 
депутат обласної ради (смт Маневичі):

— Щоб здивувати, Петро Порошенко має показати, що він дійсно Президент України. Час уже подумати про народ, про його добробут. Реформи повинні проводитися на користь людей, а не навпаки. На жаль, я особисто не бачу покращення ні в медицині, ні в культурі, ні в освіті. Корупція як була, так і є. Не дай Боже захворіти, бо не вистачить зарплати на лікування. Люди не бачать тут перспективи, тому масово виїжджають за кордон, зокрема в Польщу, і це повинно хвилювати очільника держави. Якщо молодь залишає рідні місця, то яке майбутнє може чекати на таку країну?! Ось про це треба подумати, а не літати в небесах. А ще мене обурює те, що Президент підняв заробітну плату військовослужбовцям, що перебувають на першій лінії оборони, до 10, а іншим — до 4,5 тисячі гривень. Невже стільки повинні платити захисникам України у порівнянні з мільйонними статками наших чиновників, які сидять у теплих кабінетах? Якби вони скуштували солдатського хліба, тоді б, напевне, мене здивували.


 



Богдан ШИБА,
луцький міський голова 2006–2010 років (м. Луцьк):
— Те, що він літає, — це нормально. Президент має спробувати все, аби розуміти кожну людину на кожному місці, у тому числі керуючи БТРом чи будучи другим пілотом винищувача, тим більше, що країна перебуває у стані війни. Поспілкуватися з громадянами, дізнатися, як вони живуть у різних складних умовах — це також його робота, в цьому нічого поганого немає.
А от здивувати очільник країни міг би своїм дорученням усім органам виконавчої влади створювати не менше мільйона робочих місць щороку із гідною оплатою праці. Ось це був би основний показник діяльності влади.


 



Ольга БУЛКОВСЬКА,
власний кореспондент газети «Урядовий кур’єр» (м. Луцьк):
— Навряд чи такі піар-компанії — ідея Президента. Але я не бачу в них нічого поганого. Чим більше креативу — тим кращий результат, це доведено керманичами багатьох країн. Тому тільки вітаю піарників глави держави і бажаю нових творчих злетів. Від Петра Порошенка очікую виконання обіцянки про те, що першими сядуть три найближчих друга Президента. А за ними і всі інші, хто на це заслуговує. І щоб наша країна нарешті зайняла гідне місце серед інших з точки зору якісних перетворень і покращення життя громадян. Інакше наш гарант буде скидатися на ще одного креативного керівника сусідньої країни, який з однаковою легкістю проводжає журавлів у вирій і відправляє чужих синів на смерть. А потім відмовляється від них, перетворюючи на нікому не відомих «зелених чоловічків».


 



Людмила ПРИХОДЬКО,
народна артистка України (м. Луцьк):
— Всі попередні президенти перед виборами спускалися ще й під землю, у шахти. А Порошенко щось у небо піднімається. Може, потім ще на дно морське чи на дно океану йому захочеться. Вже взяті всі широти й висоти, а коли ж побачимо достойне життя на нашій багатостраждальній землі?


 


 



Це не що інше, як гра на публіку. По-моєму, Президент «перегнув палку». А, як кажуть наші сусіди поляки, «цо за барзо, то нє здраво». Треба в усьому мати міру.




Олег ГАЛАСУН,
заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині (с. Чаруків Луцького району):
— Аби завоювати прихильність людей, Порошенко має робити те, що він має робити на своїй посаді: для початку посадити з десяток «любих друзів». А взагалі зробити так, щоб у нас можна було нормально жити. Нічого особливого у цьому польоті не бачу. Він же був не за штурвалом, а прокатався як пасажир. Тобто немає нічого екстраординарного. Хоча, з іншого боку, багато колишніх претендентів на посаду президента були б у цій ролі набагато гіршими.


 



В’ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України (с. Рокині Луцького району):
— Комбайн, трактор, винищувач… Президент наче хоче бути ближчим до народу, але він тут наслідує російського президента. Хоч Путін завжди сідає у все вітчизняне. А наш Президент здивував би мене, якби їхав нашими дорогами на вітчизняних автомобілях, сідав у комбайн «Нива» чи «Колос», за кермо харківського трактора, проїхався б автобусом, яким перевозять наших школярів, а в закордонних марках, зрозуміло, що все добре. Чомусь те, що робимо руками, у нас не виходить. Якби ми не нищили і не продавали з молотка своє, то економіку мали б потужнішу. Розвивати треба українське, а не власне, не «Рошен». І якби Порошенко так робив, то б дійсно усіх здивував. Петре Олексійовичу, продайте «Рошен» і побудуйте такий завод, де б працювало 500 тисяч людей, які б виготовляли автомобілі, що відповідають євростандартам. Здивувався б, якби Петро Олексійович мене почув.


 



Любов ГАНЕЙЧУК,
голова Волинського відділу Союзу українок (м. Луцьк):
— Це не що інше, як гра на публіку. По-моєму, Президент «перегнув палку». А, як кажуть наші сусіди поляки, «цо за барзо, то нє здраво». Треба в усьому мати міру.
Як на мене, то він повинен менше піаритися, а більше працювати. Зробити так, щоб Україна була заможною, щоб не лилася на Сході кров її кращих синів, щоб були мир і перемога. Як матері, мені боляче, що гинуть наші хлопці. А Петро Порошенко обіцяв народу, що АТО закінчиться швидко, але слова свого не дотримав.


 


 



Валентина ПРОТОПОП,
художник-графік (с. Древині Іваничівського району):
— Не розумію, що Президент хотів продемонструвати. Сміливість? Професіоналізм? Усе це треба показувати в політиці. А щоб вести літак, є пілоти. У Президента інша функція. Народ довірив йому штурвал держави. Хай керує, займається своїми безпосередніми обов’язками.
А здивує мене і, думаю, народ України Президент тоді, коли він і чиновники з Міністерства охорони здоров’я спустяться з небес на землю, коли вирішать проблеми таких інвалідів із дитинства, як я. Ми не маємо пільг на оплату комунальних послуг. А на пенсію прожити і заплатити за квартиру нелегко. Крім того, ще ж треба лікуватися. Є пільги на медпрепарати, але коли звертаємося за потрібними, нам кажуть, що вони до переліку не входять. Пропонують дешеві, наприклад, анальгін, серцеві краплі.


 



Віталій ЗАРЕМБА,
депутат Волинської обласної ради, керівник СГТОВ «Романів» (с. Романів Луцького району):
— Я пропустив повз увагу цей політ, але якби раптом став його свідком, то дуже здивувався б. Мені здається: не государеве це діло — літати на бойових літаках. Може, я помиляюся, але такий піар суспільство швидше дивуватиме і вводитиме у блуд, аніж даватиме здорові сигнали для розуміння дій глави держави. Хай би Петро Порошенко краще проїхався на підводі волинськими селами. Тоді він пізнав би набагато більше, аніж під час польоту на бойовому літаку: зрозумів би, чим живуть люди, які у них проблеми, що потрібно нагально вирішувати. Тим більше, що один із президентів уже літав (президент РФ Володимир Путін також літав на бойовому літаку. — Авт.). Якісь недобрі асоціації. Залишилося ще опуститися під воду.
Бліц провели Сергій НАУМУК, Мирослава КОЗЮПА, Людмила ВЛАСЮК, Тамара ТРОФИМЧУК, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Євгенія СОМОВА, Лариса ЗАНЮК.




Telegram Channel