Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
А може гриби з радіацією?

Волинь-нова

А може гриби з радіацією?

У п’яти пробах дарів лісу з Камінь-Каширського району із 67 (відібраних протягом 5 місяців 2017 року) виявлено перевищення вмісту радіоактивних елементів

Початок грибного сезону – завжди радість для любителів «тихого» полювання. До того ж багато камінь-каширців фактично виживають завдяки цьому промислу. Наприклад, кілограм лисичок коштує цьогоріч від 70 гривень до 100 і більше. Непогані гроші для краю, де знайти достойний заробіток доволі складно



Олександр ПРИЙМАК



Але варто нагадати, що Камінь-Каширський район мав статус забрудненого внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно і виникають сумніви у безпечності дарів місцевих лісів. Нещодавно в ЗМІ поширили інформацію, що в результаті перевірки кількох проб сушених грибів із цієї місцевості у них виявили перевищення норми цезію в п’ять разів.



— Для експрес-аналізу грибів достатньо всього 2 хвилин. Детальний займе 20 хвилин. Тоді ви будете впевнені, що споживаєте безпечний продукт, — говорить Володимир Ільчук. — Коли ж такої змоги нема, рекомендую вимочувати їх у сольовому розчині. Така процедура зменшує вміст радіації на 40 — 60 відсотків.



Чи справді ситуація настільки критична? Про це запитуємо у радіолога Камінь-Каширської райдержадміністрації Володимира Ільчука.
— Якщо раніше майже при кожній сільській раді району був спеціаліст, який проводив радіологічний контроль безпечності продуктів харчування, то на сьогодні в штаті лише два працівники. За період з 1 лютого до
1 липня 2017 року було відібрано 67 проб грибів та ягід, з них у 5 виявлено перевищення радіації. Так у пробі з села Нуйно забруднення становило 4240 бекерелів на кілограм (при нормі для сухих грибів — 2500), трохи більше — у зразках із Полиць, де показник – 4820 Бк/кг, із села Карпилівка — 13850. Найбільше перевищення виявлено у пробі, що була відібрана у місті Камені-Каширському — 15100 Бк/кг, — розповідає пан Володимир. — Але не можна стверджувати, що ці гриби були зібрані саме в лісах поблизу райцентру. Можливо, їх привезли з більш забруднених територій, скажімо, з Полиць, Іваномисля, Карпилівки, Карасина, Малих Голоб, Гути-Боровенської тощо, де щорічно фіксується певний відсоток перевищення показника вмісту радіоактивних елементів у продуктах харчування. Щодо безпечних територій, то під час перевірки не було претензій до зразків, узятих у селах Качин, Личини, Яловацьк, Сошичне. Експерт радить обмежити збирання таких грибів, як кози, піддубники, маслюки, моховики, адже у них перевищення показника радіації простежується у 20 відсотках проб зі ста, віддавати перевагу опенькам, білим, підосичникам, підберезникам, які є найбезпечнішими (позитивний результат на радіацію дає 1 проба зі ста).
На жаль, зараз ми не володіємо інформацією, чи безпечні гриби, що продаються на базарах. Якщо людина має сумнів щодо придбаних нею дарів лісу, вона може перевірити їх на вміст радіонуклідів у лабораторії, що діє при ринку. Для експрес-аналізу достатньо всього 2 хвилин. Детальний займе 20 хвилин. Тоді ви будете впевнені, що споживаєте безпечний продукт, — говорить Володимир Ільчук. — Коли ж такої змоги нема, рекомендую вимочувати їх у сольовому розчині. Така процедура зменшує вміст радіації на 40—60 відсотків.


 

Telegram Channel