Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Маневичанин — найкращий вчитель інформатики Волині

Валерій Метенчук, учитель інформатики, спеціаліст вищої категорії, старший учитель ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім. Андрія Снітка смт Маневичі, переможець обласного етапу конкурсу «Учитель року-2017» в номінації «Інформатика»

Алла БУБНЮК


Інформатика як предмет, який з’явився порівняно  недавно, від самого початку орієнтована на форми та методи роботи, притаманні інноваційним  технологіям.



У Валерія Івановича 58 призерів районних конкурсів та олімпіад і 8 призерів обласних олімпіад.



- Індивідуальна робота кожного учня на персональному комп’ютері поєднується із груповою роботою під час вивчення  нового матеріалу, роботи над  проектами, роботи в Мережі. Використання комп’ютерної техніки та мультимедійних засобів, які  рекомендовані на інших предметах, є звичайними засобами на уроці інформатики, - розповідає Валерій Іванович. - Уроки інформатики  покликані давати учням не просто базові знання, а й сформувати компетентність, яких потребує сьогоднішнє суспільство.  Свої уроки будую так, щоб підтримувати стійкий інтерес до предмета, бажання створити й  пізнати нове, уміння мислити та швидко реагувати.
- За даними американських учених, під час лекції учень засвоює лише 5% матеріалу, під час практики – 75, а коли навчає інших чи відразу застосовує знання – 90%. Саме до високого показника засвоєння знань намагаюся підвести учнів на уроках, - продовжує педагог. - Цьому, найперше, сприяє те, що найбільш успішно працюючі учні виконують роль помічників учителя. За рахунок цього на уроках інформатики впроваджується схема взаємної допомоги учнів. Обмін знаннями виступає як дієвий засіб підвищення ефективності навчально-виховного процесу.
З перших днів своєї педагогічної діяльності (а  працює в школі вже 12 років) Валерій Метенчук завоював визнання учнів, сам ставиться до них з повагою, тому що лише в цьому випадку можна говорити про успіхи праці, яка починається зі спілкування та взаємної довіри. Педагогічне кредо вчителя: «Щоб вести дітей за собою, необхідно рухатися самому, не зупиняючись».
Здійснюючи свої мрії, ми підіймаємося на вищий рівень, зростаємо, починаємо розуміти своє призначення у житті. Кожна перемога вихованців на олімпіадах піднімає і вчителя на щабель вище.
- Компетентний учитель – компетентний учень, це аксіома, - каже Валерій Іванович. – Рівень професійної компетентності вчителя – це його знання, уміння, особистий досвід. Бути компетентним – бути здатним мобілізувати   в певній ситуації отримані знання й досвід. Але професійна компетентність учителя потребує постійного розвитку й удосконалення.
Цьогорічна  перемога молодого педагога в обласному конкурсі «Учитель року» - це не лише  його особиста радість, а й радість усього шкільного колективу.
Хоча шлях до п’єдесталу був непростим, все доводилося роботи самотужки, без кваліфікованої допомоги. Валерій Іванович щиро вдячний Ніні Олексіївні Дуднік, заступнику директора школи, за методичний супровід та колегам - учителям інформатики району.
Педагог з нетерпінням чекає початку навчального року, аби поділитися з вихованцями тим новим, чого навчився сам. У школі обладнаний клас на 15 комп’ютерів. У цьому році отримали 12 комп’ютерів нового покоління. Проблем вистачає, бо на школу, де навчається майже 700 учнів, потрібен ще один такий клас і ще один учитель інформатики.
Проте, й працюючи за двох, Валерій Метенчук, як бачимо, досягає вагомих успіхів.
Найбільша втіха для вчителя – це досягнення його учнів. У Леонардо да Вінчі є такий вислів: поганий той учень, який не перевершив свого вчителя. Дозволю собі перефразувати відомого італійця: справжній учитель той, учні якого перевершують його самого. Валерій Іванович впевнений, що уроки інформатики допоможуть у житті кожному. А обдаровані вихованці стануть успішними ІТ-фахівцями.
До речі, першими у шкалі престижності професій в Україні стоять програмісти. Це зрозуміло, програмами користуються всі, а написати їх можуть одиниці.
Програмісти в Україні отримують від 1 до 4 тис. доларів на місяць, при цьому щорічно 6 тис. ІТ-фахівців, яких ще називають «мізками нації», виїжджають з України. Але останнім часом зафіксовано чимало випадків, коли успішні українці повертаються з Європи, США назад, додому. Бо саме на чужині приходить розуміння: все і скрізь змінюють саме люди. Ніхто за тебе не буде чогось робити, ти сам коваль своєї долі.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Telegram Channel