Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
В Івано-Франківську виявили масове захоронення жертв політрепресій – ймовірно, там є останки жінок і дітей

Волинь-нова

В Івано-Франківську виявили масове захоронення жертв політрепресій – ймовірно, там є останки жінок і дітей

Під час прокладання електричного кабелю поруч із центральним міським озером виявили масове поховання з останками щонайменше 50 осіб

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на "Радіо Свобода ".



У траншеї, викопаній працівниками "Прикарпаттяобленерго", за один день дослідники виявили близько двох мішків людських кісток і предметів побуту, серед яких - елементи жіночого та дитячого одягу.



Зараз розкопки на місці поховання ведуть учені івано-франківського комунального підприємства "Пам'ять". У траншеї, викопаній працівниками "Прикарпаттяобленерго", за один день дослідники виявили близько двох мішків людських кісток і предметів побуту, серед яких - елементи жіночого та дитячого одягу.


"Людські останки залягають шаром 30 сантиметрів, можливо - глибше, ми поки не можемо сказати точно. Довжина ями становить поки п'ять метрів. Останки в анатомічній цілісності, але розташування тіл не має ніякого порядку. Тобто тіла опинилися в ямі без будь-якого упорядкування", - розповів керівник КП "Пам'ять" Василь Тимків.


Відомо, що місцевість поряд із похованням у 40-х роках ХХ століття використовувалася для поховання жертв як комуністичного, так і нацистського режимів, і, з огляду на особливості поховання, вчені схильні вважати, що в цій могилі - останки жертв НКВС.



Поки у вчених немає офіційного дозволу на проведення розкопок, тому ґрунтовно дослідити поховання вони зможуть тільки після оформлення відповідної документації.

Telegram Channel