Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Зовсім не екзотичний вірус

Повідомлення у засобах масової інформації  про захворювання із загадковою назвою Коксакі, що його «привезли» відпочивальники з Туреччини, занепокоїло і волинян

-Чули, що і в Луцьку виявили у дитини цю недугу.
Невже правда? — телефонують читачі до редакції.
Лікарі ж кажуть, що випадки зараження вірусом Коксакі в Україні є щороку, пік захворюваності припадає на серпень— початок вересня. Збудник недуги належить до сімейства ентеровірусів. Він потрапляє до організму з водою, повітряно–крапельним шляхом, розмножується в кишечнику та проявляється різною клінікою, залежно від виду вірусу.
Відомо, що вперше захворювання було діагностовано в маленькому містечку США Коксакі і через високий рівень заразності швидко облетіло всю земну кулю. Найчастіше ця патологія трапляється у дітей до 5 років. Після перенесення недуги у людини утворюється стійкий імунітет до інфекції.
Хвороба може супроводжуватися виразками (до 2 мм у діаметрі) на слизовій оболонці рота, на внутрішній поверхні щік. Також — захворюванням горла з появою пухирців на мигдалинах, формуванням невеликих везикул (бульбашки з рідиною) на долонях, підошвах стоп, на передпліччях і сідницях. Висипання нагадує вітрянку. Підвищується температура, турбує пронос.
Хворі повинні дбати про правила особистої гігієни, щоб звести до мінімуму поширення інфекції, і виконувати призначення лікаря, щоб уникнути ускладнень.

Telegram Channel