Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Влада знає, як заробляти гроші «з повітря»: кладе на депозит

Волинь-нова

Влада знає, як заробляти гроші «з повітря»: кладе на депозит

Близько 205 мільйонів гривень отримала Рівненська область на ремонт доріг у рамках так званого митного експерименту. Загалом до кінця року очікують ще 200 мільйонів гривень від Рівненської митниці. На сусідній Волині митних надходжень більше, окрім того, тамтешня місцева влада ще й навчилася на них заробляти — кладе на депозит. З початку року волиняни вже одержали від банку 9,2 мільйона гривень відсотків, причому автошляхи ремонтують не з гіршим успіхом, аніж на Рівненщині

Левко ЗАБРІДНИЙ



На рахунок в «Укргазбанк» волиняни поклали близько 400 «митних» мільйонів. Нагадаємо, Волинь ще з минулого року бере участь в експерименті, за якого 50% від перевиконання митних надходжень спрямовують на ремонт доріг області. Рівненщину включили до проекту тільки цьогоріч.



На рахунок в «Укргазбанк» волиняни поклали близько 400 «митних» мільйонів.



Як зазначає заступниця директора департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Валентина Максимчук, кошти на депозит кладуть поступово, коли ті надходять. Частина з 400 мільйонів гривень — минулорічні залишки, частина — перевиконання митних надходжень цього року.
— Гроші підрядникам, які ремонтують дороги, сплачуємо після того, як вони закінчать роботи, а перед цим ще потрібно виготовити проектно–кошторисну документацію, провести тендер. Поки тривають процедури, суми лежать на банківському депозиті, — зазначила пані Максимчук. — За першої ж потреби ми їх знімаємо. Уже отримали з початку року 9,2 мільйона гривень відсотків. Ці кошти спрямовуємо у загальний фонд, тобто зможемо їх використовувати не лише на ремонти автомагістралей. «Укргазбанк» обрали, бо він виграв конкурс, запропонувавши найвищі відсотки на депозити — 16,5% річних.
Як зазначає директорка департаменту фінансів Рівненської облдержадміністрації Лідія Біляк, на Рівненщині теж практикують вкладення бюджетних коштів на депозити, хоч і йдеться не про «митні мільйони». Цього року в банк поклали 40 мільйонів гривень загального фонду обласного бюджету і уже заробили 2,4 мільйона відсотків. На Рівненщині у конкурсі фінустанов, що хотіли працювати з бюджетними коштами, переміг «Укрексімбанк», запропонувавши 14,2% річних на депозити, тобто менше, аніж на Волині.
За словами радника голови Рівненської ОДА Сергія Мініча, «митні кошти» у нас вирішили на депозит не класти, бо незабаром ними уже розраховуватимуться із підрядниками. Із 205 мільйонів гривень, які уже надійшли від Рівненської митниці, 71,6 мільйона незабаром дістануться ПАТ «Рівнеавтошляхбуд» — підприємство виграло тендер на ремонт семи кілометрів траси на Сарни (від Житинського кільця) і почало роботу.
— На інші ділянки автомагістралі Городище — Рівне — Старокостянтинів, яку ремонтуватимуть за митні кошти, уже погоджено проектно–кошторисну документацію і Служба автодоріг проводить тендери, — пояснює пан Мініч. — Фірми–переможці приступлять до ремонтних робіт ще у серпні, тож класти гроші на депозит — ніколи.
За даними сайту електронних закупівель «Прозорро», Служба автомобільних доріг Рівненщини днями має визначитися із переможцями тендера на поточний середній ремонт трьох ділянок траси Городище — Рівне — Старокостянтинів, що тягнеться від білоруського кордону у Дубровицькому районі до межі Рівненської і Хмельницької областей: 8–кілометрової ділянки на об’їзній Костополя (62,3 мільйона гривень), 4–кілометрової поблизу села Грем’яче Острозького району (27,6 млн) та 4–кілометрової між селами Гільча Здолбунівського району та Шлях Острозького (27,1 млн грн). У серпні також відбудуться аукціони з визначення фірм, які ремонтуватимуть 12 кілометрів між селами Данчиміст Костопільського району та Яринівка Березнівського (81,7 млн грн) та 4,5 км між Олександрією та Заборолем Рівненського району (42,3 млн грн).


 

Telegram Channel