Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

В Одеському СІЗО, де сталося вбивство співробітниці, масово б’ють арештантів?

Про це заявляє тамтешній капелан

В Одеському слідчому ізоляторі після того, як 17 серпня рецидивіст вбив та розчленував жінку-інспектора, б'ють інших арештантів. Про це у Facebook повідомив священик УПЦ КП, капелан СІЗО Дмитро Краснобаєв, повідомляє УНІАН.



Страшне вбивство, природно, спричинило за собою ланцюг подій, але зовсім не таких, які слід було б... Спецназ б'є ув'язнених. Заходять до камери здорові поліцейські в масках, з кийками, і б'ють арештантів.



«Страшне вбивство, природно, спричинило за собою ланцюг подій, але зовсім не таких, які слід було б... Спецназ б'є ув'язнених. Заходять до камери здорові поліцейські в масках, з кийками, і б'ють арештантів», – написав він.


За словами Краснобаєва, правоохоронці знищують «з великими труднощами хоч трохи налагоджений» тюремний побут – ламають шафки, полки, відбирають вентилятори, обігрівачі тощо.


Священик засуджує таке «колективне покарання», порівнюючи його з режимом у нацистських концтаборах, коли за будь-яку провину били всіх людей, які перебувають у бараку. Він зазначає, що ця технологія працює на придушення особистості, перетворюючи людей на стадо, і підкреслює, що потрібно не бити людей, а навести лад в адміністрації СІЗО та виправних установах.


«Зекам, що сидить по камерах, потрібно дати воду, нормальну їжу, і почати з ними працювати, щоб виправити, а не бити. Тому що таких страшних монстрів, як той, який скоїв цей злочин, взагалі одиниці, і інші в'язні не мають до цього інциденту жодного відношення», – підкреслив Краснобаєв.


Він також стверджує, що жорстоке вбивство інспектора розкрило всю недосконалість існуючої пенітенціарної системи в цілому, і Одеського СІЗО зокрема. Краснобаєв також критикує умови утримання в місцевому ізоляторі з посиланням на інформацію, отриману від ув'язнених.


«Тільки в Одеській в'язниці немає води. Тільки в Одеській в'язниці охорона продає арештантам предмети першої необхідності. Тільки в Одеській в'язниці така страшна повальна наркоманія. І тому – тільки в Одеській в'язниці стало можливим те, що сталося», – зазначає капелан.


Він додає, що в СІЗО утримуються люди, чия вина у скоєнні злочину ще не доведена, а практика вищевказаного колективного покарання нічого, крім озлоблення і агресії не викличе.


Як відомо, 17 серпня в Одеському СІЗО 39-річний арештант вбив і розчленував співробітницю ізолятора. Зловмисник раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за ст. 187 (розбій) та 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу.


Поліція почала розслідування за п.13 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство), прокуратура області – за фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО, внаслідок чого стало можливим вчинення ув'язненим цього злочину (ч. 2 ст. 367 КК).


Як повідомив прокурор Одеської області Олег Жученко, арештант, підозрюваний у скоєнні вбивства і розчленування жінки-інспектора, практично безконтрольно проживав не в камері, а в господарському блоці, куди заманив жертву. Начальника СІЗО відсторонено від виконання службових обов'язків.

Telegram Channel