Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Картопля, бульба, бараболя… У Торчині – День поля!

Це селище має всі шанси стати картопляною столицею Волині

Світлана ЗОЗУЛЯ


Більше 15-ти років у Торчині, що в Луцькому районі, діє СГТзОВ «Родючість-Агро», яке спеціалізується на вирощуванні елітних сортів насіннєвої картоплі української, голландської і німецької селекції. Керує ним Володимир Шегедин, який нещодавно заснував і фермерське господарство.
Про перспективи розвитку галузі в нашому краї, необхідність збільшення площ під цією культурою, говорив на теоретичній частині заходу, що відбулася у Будинку культури, представник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Книш.



Потенціал господарства дозволяє зайняти Торчину провідне місце на ринку картоплі.



Виступаючи на заході, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь Шимчук запевнив аграріїв району і області, що сприятиме фермерським господарствам у пошуках ринків збуту бараболі.
Про сучасний стан картоплярства, а також технології захисту «другого хліба» присутні мали змогу почути від профільних фахівців.
Не вперше у Торчині, на Дні поля, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Віктор Різник.
— Наша організація, що була створена 2010 року, ставить перед собою завдання об’єднати виробників картоплі, — зазначив він. — Щоправда, 98 відсотків із ста — це окремі селянські господарства. Але в кожному регіоні є кооперативи, які вирощують бульбу, — з ними намагаємося працювати. Економічну доцільність різних технологій захисту від хвороб бульби обґрунтовували представники фірм-виробників органічних і мінеральних добрив, з якими багато років активно співпрацює «Родючість-Агро». А який врожай після їх застосування отримують, учасники заходу мали змогу побачити безпосередньо на картопляних ланах господарства.
Володимир Шегедин презентував 21 із 70-ти сортів вирощеної тут бульби. Щоб картопля родила, бажали йому земляки, гості з сонячної Херсонщини – Юрій Зєвакін і Роман Єрохін, які хочуть розпочати тісну співпрацю з фермерським господарством «Шегедин», купувати як посівний, так і продовольчий матеріал.

Telegram Channel