Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
За три копи куплена. Скільки років вашій козі?

Волинь-нова

За три копи куплена. Скільки років вашій козі?

Вік тварини можна визначити по зубах. У дорослої кози їх 32: на верхній щелепі 12 кутніх (по 6 з кожного боку), на нижній 20, з них 12 кутніх (по 6 з кожного боку) і 8 різців

До річного віку всі різці у кіз молочні; з цього часу вони починають випадати і замінюватись постійними; останні ширші і крупніші, ніж молочні. До 15—18 місяців на місці молочних різців, що випали, виростає перша пара постійних. До другого – другого з половиною року відбувається заміна другої пари молочних різців.
До третього року змінюється третя пара, і до 3—4 років — остання пара крайніх різців. До цього часу всі вони мають форму широких лопаточок.



До 8 років зазвичай від частини різців залишаються тільки пеньки, зуби ще більше хитаються і легко випадають. Кози з такими зубами погано пережовують корми і мало придатні для господарського використання.



Визначення віку старших кіз по зубах утруднене. Його визначають за ступенем зношення різців і розміру щілин, які утворюються між ними.
До 5 років усі різці стираються і починають набувати овальної форми. У 6-річному віці вони мають округлу форму, між ними з’являються щілини.
До 7 років вони сильно стерті, зріджені і починають хитатися і випадати. До 8 років зазвичай від частини різців залишаються тільки пеньки, зуби ще більше хитаються і легко випадають. Кози з такими зубами погано пережовують корми і мало придатні для господарського використання. n


 

Telegram Channel