Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як правильно сушити гриби?

Волинь-нова

Як правильно сушити гриби?

Для цього підходять не всі дари лісу. Деякі пластинчасті — грузді, вовнянки та зелениці — перед приготуванням прийнято вимочувати, щоб забрати гіркоту. Грузді без попередньої обробки можуть викликати навіть отруєння. А значить для сушіння вони не надаються

А от боровики, підберезники, маслюки, моховики, лисички, зморшки і опеньки сушити можна. Попередньо їх витирають чистою ганчіркою, але не миють. Великі екземпляри розрізають на кілька частин. Гриби можна нанизати на нитку і повісити у добре провітрюваному місці, але не на прямому сонці. Можна розкласти на підносі, дошці тощо. Обов’язково потрібно помішувати гриби.



Найкраще зберігати гриби у щільно закритих скляних банках, адже сушені дари лісу легко вбирають вологу та сторонні запахи.



Сушіння в духовці має як переваги (швидкість, чистота), так і недоліки (вартість електроенер-гії). Гриби нарізають, кладуть на деко, застелене пергаментним папером, і ставлять у духовку, нагріту до 46 градусів. Через якийсь час вони підв’яляться і можуть прилипати до рук. Тоді температуру треба збільшити до 70 градусів. Обов’язково слід відчиняти дверцята духовки, щоб повітря циркулювало. Сушити найкраще у декілька заходів, щоб гриби могли провітритися і охолонути. У такому випадку м’якоть під шапочкою у боровиків залишиться білою, і самі вони не пересохнуть.
Можна скористатися електросушаркою або мікрохвильовкою. У першому випадку треба виставити відповідну програму, у другому — встановити час сушіння 20 хвилин і потужність 100—180 Вт.
Як визначити, чи наші білі або красноголовці вже сухі? Спробуйте зігнути шматок. Якщо гриб гнеться, але не ламається, значить його можна зберігати. Але якщо гнеться надто легко і видається вогкуватим, треба підсушити, інакше може зіпсуватися. Якщо гриб надто крихкий, значить ви його пересушили. В такому випадку їх можна перемолоти на порошок, пересипати сіллю (5—10 відсотків) та спеціями і використовувати для приправ.
Найкраще зберігати гриби у щільно закритих скляних банках, адже сушені дари лісу легко вбирають вологу та сторонні запахи.

Telegram Channel