Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Боротьба за землю. Виграють чи програють у ній селяни?

Волинь-нова

Боротьба за землю. Виграють чи програють у ній селяни?

Поки на півночі Рівненщини час від часу спалахують навіть збройні конфлікти за бурштинові родовища, на півдні все частіше розгоряється боротьба навколо родючих грунтів. За паї селян змагаються агрокорпорації і дрібні фірми, використовуючи підроблені документи, адміністративний тиск, поліцію та найманих молодиків спортивної статури. Торік гучний конфлікт через землю був на Млинівщині, наразі протистояння виникло в Острозькому та Здолбунівському районах

Левко ЗАБРІДНИЙ



Поблизу села Хорів Острозького району 90 гектарів не поділили товариство з іноземними інвестиціями «Ріттер Біо Агро», що займається екологічним землеробством, та ТОВ «Українська фермерська група», яке за останні роки кілька разів змінювало власників (швидше всього, підставних осіб) та яке пов’язують із людьми, наближеними до нардепа від «Опозиційного блоку» Юрія Бойка.



Кукурудзою засіяла поля «Українська фермерська група», проте «Ріттер Біо Агро» хоче зібрати врожай, оскільки на сьогодні є офіційним користувачем цих земель і стверджує, що конкуренти засіяли їхні поля незаконно і не дали з весни на них працювати.



Обидві фірми запевняють, що мають право на обробіток землі біля Хорова, бо обмінялися паями з двома іншими компаніями, що працюють у районі і є офіційними орендарями більшості паїв, за які нині розгорівся конфлікт.
Кукурудзою засіяла поля «Українська фермерська група», проте «Ріттер Біо Агро» хоче зібрати врожай, оскільки на сьогодні є офіційним користувачем цих земель і стверджує, що конкуренти засіяли їхні поля незаконно і не дали з весни на них працювати. «Ріттер Біо Агро» у правовий спосіб оформила права оренди та суборенди на всі 90 га та внесла дані у держреєстр. «Українська фермерська група» посилається тільки на договір обміну паями, який інші фірми, що підписували, начебто вже не визнають.
Справу наразі розглядає Господарський суд Рівненської області, а заодно антирейдерський штаб – орган, створений головою Рівненської ОДА з чиновників, правоохоронців та юристів, аби розбирати конфлікти навколо сільгоспземель і, як стверджують в облдерж-адміністрації, захистити права пайовиків та дрібних фермерів.
Нещодавно на засіданні минулого четверга члени антирейдерського штабу стали на бік «Ріттер Біо Агро», оскільки воно має офіційне право користування землями. Мотивували це тим, що потрібно передусім не змарнувати врожаю, а вже суд визначить, якій із фірм він належав і хто кому має компенсувати кошти. Щоправда, представники поліції та прокуратури були проти: наполягали, що рішення має ухвалити суд, і додавали, що обидві фірми демонструють документи, а тому, аби не допустити конфліктів, поліція і не дозволяла нікому заїздити комбайнами на поля.
Розібратися у справі мають за кілька днів. Як і щодо ситуації у Здолбунівському районі, де мешканцям Копиткова пообіцяли допомогти розірвати договори оренди землі, яких вони начебто не підписували. Селяни, за їхніми словами, уклали свого часу договори оренди з фермерським господарством ім. Шевченка, але пізніше ці угоди (люди запевняють, що без їхнього відома) були розірвані і зареєстровані вже нові, з іншою фірмою – «Книга сіті». Засіяла поля третя структура – «Ют–агро зерно», яку місцеві і звинувачують у підробці документів. Мовляв, саме власники фірми використали підставну «Книгу сіті» і сфальшували їхні підписи, аби отримати землю. Днями обурені селяни навіть прийшли на свої ділянки і почали самі збирати врожай. Утім, втрутилися працівники компанії.
Антирейдерський штаб при ОДА обіцяє, що захищатиме інтереси власників паїв, проте виникає пересторога, що його будуть використовувати агрофірми для боротьби одна проти одної. А конфлікти, зазначимо, не припиняться, поки існуватимуть проблеми із геокадастровою картою, документами, які частина власників паїв досі повністю не оформила, та спроби агрофірм не реєструвати офіційно всіх орендованих земель, аби платити менше податків. 


 

Telegram Channel