Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
За 5000 доларів депутат міськради обіцяв «заплющити на все очі»

Волинь-нова

За 5000 доларів депутат міськради обіцяв «заплющити на все очі»

Цей хабар, до речі, вчетверо менший, ніж, за словами Генпрокурора України Юрія Луценка, треба було заплатити інспекторам Державної архітектурно–будівельної інспекції (ДАБІ)

Левко ЗАБРІДНИЙ


Ще трохи — і у Рівненській міській раді не буде кому працювати. За останніх кілька місяців уже третій міський обранець опинився під слідством, причому всі справи так чи інакше пов’язані з будівництвом. Днями на хабарі у 5000 доларів затримали 33–річного Володимира Кудріна, одного з найактивніших у сесійній залі. Гроші він нібито вимагав від забудовника, обіцяючи припинити писати скарги і накликати на нього перевірки.



Інтерес до рівненського депутата у Генпрокурора Юрія Луценка виник неспроста — затриманий є помічником нардепа Андрія Лозового, у якого з Луценком періодично ведуться «інформаційні побоїща».



Затримання Володимира Кудріна, який останнім часом ніде не працював, відбувалося в його офісі у Рівному ввечері 29 серпня. Деталі операції правоохоронці добу тримали у таємниці. Навіть мамі обранця не повідомили, що її сина столичні прокурори забрали в ізолятор тимчасового тримання до Києва. А разом із ним — і його помічника. СБУ вилучила у депутата 5000 доларів, півкілограма обробленого бурштину та наркотичні речовини для куріння, хоча колеги пана Кудріна стверджують, що він не курив і не вживав алкоголю.
За інформацією правоохоронців, депутат вимагав та отримав 5000 хабара «зеленими» від місцевого забудовника, обіцяючи йому «не створювати штучних перешкод будівельній діяльності шляхом підготовки депутатських запитів та ініціювання перевірок контролюючих органів».
Ввечері після затримання одразу з’явилося повідомлення, що йдеться про будівництво на пляжі Басового Кута за адресою Чорновола, 94. Перевірку на його законність ініціював Володимир Кудрін. Зазвичай таку справу розслідує обласна прокуратура, проте остання навіть не знала про операцію. Зацікавилася міським обранцем і Генпрокуратура. Швидше всього, що інтерес до рівненського депутата у Генпрокурора Юрія Луценка виник неспроста — затриманий є помічником нардепа Андрія Лозового, у якого з Луценком періодично ведуться «інформаційні побоїща». Щоправда, є й інші відомості: за забудовниками, зацікавленими у справі «корупціонера Кудріна», стоять люди в прокурорських погонах.
Володимиру Кудріну оголосили про підозру, аби потім обрати міру запобіжного заходу. Кримінальне провадження відкрили за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара в особливо великому розмірі). Частина третя передбачає позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.
Андрій Лозовий коментувати затримання свого помічника відмовився, зазначивши, що не говоритиме нічого, поки не розбереться у справі. Те саме повторювали і представники Радикальної партії на Рівненщині, обережно додаючи, що фарби на руках однопартійця не було, а отже, як наголосив один із радикальних лідерів на Рівненщині Сергій Свисталюк, «виглядає все як підстава».
Про «підставу» говорить і представник забудовника на Чорновола, 94 Іван Шевчук, щоправда, захищає не депутата, а свої інтереси на будівельному ринку. Офіційно забудовником на пляжі Басового Кута виступає не відома широкому загалу Олександра Ілліч, а причетні до будівництва, як подейкують, друзі голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка.
— На мою думку, те, що відбулося, і те, що у соціальних мережах поширюють інформацію про причетність цієї операції до нашого будівельного об’єкта, — це прояви недобросовісної конкуренції, аби зменшити наші продажі, — підкреслює Іван Шевчук. — Забудовниця наразі у відпустці, особисто я про затримання дізнався із преси. Вперше і востаннє Володимира Кудріна бачив біля будівельного майданчика, коли він приходив під час перевірки ДАБІ.
До речі, перевірка, яку ініціював Володимир Кудрін, подавши депутатське звернення до обласної Державної архітектурно–будівельної інспекції, виявила кілька порушень. Як запевняє Іван Шевчук, вони є незначними (стосуються дверей, вікон та ведення журналів), з ними забудовник не згідний і оскаржуватиме виписаний штраф у суді. До документів на будівництво претензій у ДАБІ, як запевняє пан Шевчук, не було.
За попередньою інформацією, депутат начебто вимагав кошти за, так би мовити, своє подальше мовчання та «бездіяльність», аби будівництво «не чіпали». 5 тисяч доларів — це чверть того, що, за підрахунками Генпрокурора Юрія Луценка, мав би заплатити забудовник ДАБІ. Весною у Рівному пан Луценко, представляючи обласного прокурора, зазначив, що ДАБІ «за узаконення» квадратного метра будівництва бере по 10 доларів. А на Чорновола, 94 споруджують спортивно–оздоровчий комплекс на 1923 квадратні метри.
Слідство у справі, найвірогідніше, протриває кілька місяців. Як і у справах двох інших депутатів міської ради — ще одного радикала Василя Немеша та «батьківщинівця» Олександра Бабата. Останнього судять за приховування тіла будівельника, який торік загинув на спорудженні висотки на Київській. Василя Немеша — за опір та насильство над правоохоронцем. Обидві справи пов’язані із будівельним бізнесом.




Кадри затримання рівненського радикала і гроші, які він отримав від забудовника за гарантії спокою.

Telegram Channel